Julens bästa vörtbröd!


v2

Halloj!

Är det inte galet att det snart är första advent? Mysigt, eller hur?

Idag ska ni få recept på ett riktigt gott vörtbröd, det bakar jag varje jul. Ni vet skinkmackan på uppesittarkvällen? En klassiker, och helt med eget vörtbröd i botten.

Att baka eget vörtbröd är inte alls svårt men kommer absolut att imponera på alla som får smaka.

Nu ska jag fixa vidare här så ni får receptet på en gång!

Vörtbröd (2 limpor)

50 gram färsk jäst
50 gram smör
5 dl julmust
90 gram vörtkrydda (en påse)
0,75 tsk salt
1 dl mörk sirap
0,5 dl ljus sirap
1-1,5 dl russin
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special

Pensling

0,5 dl julmust
3 msk mörk sirap

Gör såhär;

Smula degen i en bunke. Smält smör och tillsätt julmusten, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten. Lägg ner salt, sirap, vörtkrydda och russin, rör om så att allt blandas. Arbeta in rågsikten, gärna med maskin, och tillsätt vetemjöl efterhand. Det ska bli en smidig deg som börjar släppa bunkens kanter. Arbeta ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma dem till limpor och lägg i bakplåtspappersklädda limpformar.. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.

Koka upp julmust och sirap och pensla blandningen över de färdigjästa bröden. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter.

v4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.