Vörtbröd – Hannahs julsmakande favoritlimpa! 1


IMG_9094

Hej hopp!

För ett par dagar sedan önskade dottern att vi skulle äta risgrynsgröt till middag och jag blev så himla sugen på vörtbröd som komplement till gröten så jag var tvungen att baka. Vi gjorde faktiskt en skinka till också där jag provade fram en ny griljering – recept kommer!

Det finns ganska många olika recept på vörtbröd på nätet men igår knåpade jag ihop min egen variant och den här limpan kommer jag absolut göra fler gånger! Det är ett saftigt bröd med mycket smak. Jag gjorde 4 st små limpor den här gången men vill man göra 2 större avlånga limpor går det förstås också bra.

Jag har lite russin i min deg – vissa älskar det, och vissa vill helst slippa! Gör brödet precis som du själv vill ha det, det finns inga måsten. Kanske har du sett det andra receptet jag har på vörtbröd här på bloggen? Det är ett vörtbröd i ”filmjölksbrödsvariant”, jättegott det också och kanske ett enklare alternativ om man inte orkar vänta på jästider osv.

Vörtbröd är för mig ett måste under december, och gärna med en skiva julskinka och lite senap. Vad är ditt favoripålägg på julskinka?

Jag lägger upp receptet redan nu, trots att det inte är december än, så att du hinner baka det flera gånger om innan det är jul. : )

Hannah´s vörtbröd med julmust och äpple (fyra mindre limpor)

50 gram färsk jäst
50 gram smör
5 dl julmust
90 gram vörtkrydda (en påse)
0,75 tsk salt
1 dl mörk sirap
0,5 dl äppelmos
1-1,5 dl russin
9 dl rådsikt
8 dl vetemjöl special

Pensling

0,5 dl julmust
3 msk strösocker

Gör såhär;

Smula degen i en bunke. Smält smör och tillsätt julmusten, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen med lite av vätskan och tillsätt sedan resten. Lägg ner salt, sirap, äppelmos, vörtkrydda och russin, rör om så att allt blandas. Arbeta in rågsikten, gärna med maskin, och tillsätt vetemjöl efterhand. Det ska bli en smidig deg som börjar släppa bunkens kanter. Arbeta ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Forma dem till fyra stora runda limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft.

Koka upp julmust och socker och pensla blandingen över de färdigjästa bröden. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Vörtbröd – Hannahs julsmakande favoritlimpa!

  • anna

    Hej! Först undrar jag om man kan frysa detta brödet ? Sen om man kan göra det i två avlånga brödformar istället och om man då skall klä dem med bakplåtspapper och hur länge dem skall vara inne i ugnen då? 🙂

    Tack på förhand! Kramar!