Knäckebröd med julmust, timjan och flingsalt!


IMG_2817

Hej på er,

Hur har julhelgen varit? Jag har precis börjat piggna till här hemma så nu blir det full fart med inlägg igen! Så himla tråkigt att bli förkyld precis över jul, ni vet sådär förkyld att man inte känner dofter, ingen smak… Tur att jag vet hur det mesta smakar redan ; )

Julhelgen är ju inte riktigt över än, jag tänker att du kanske har en del julmust kvar hemma? Om du har det så ska du absolut prova att baka det här goda knäckebrödet! Eller du springer du genast och köper en flaska must förresten! ; )

Det är faktiskt inte alls svårt att baka knäckebröd! Jag valde att toppa mina med torkad timjan och flingsalt, det är helt efter tycke och smak! Rågkross tycker jag ger ett fint extra tuggmotstånd men vill du ha smeten slät kan du bara tillsätta lite extra mjöl.

Du kan baka ut brödet som du själv vill. Jag kavlade ut tunna kakor och sedan stansade jag ut små kakor med ett glas men du kan göra större knäckebröd om du vill. Prova dig fram med gräddningstid beroende på brödstorlek.

Julmustknäcke med timjan och flingsalt

50 gram färsk jäst
4 dl julmust
1 tsk salt
5 msk olja
1 dl rågkross
1 msk brödkryddor
4 dl fint rågmjöl
Ca 6 dl vetemjöl
Flingsalt och valfri krydda

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Tillsätt alla ingredienser utom mjöl och blanda samman. Tillsätt mjölet efterhand och arbeta till en smidig deg. Låt gärna degen vila över natten i kylskåp om du har möjlighet, låt den annars jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i mindre delar. Kalva ut tunt med vanlig kavel, kavla därefter någon gång med kruskavel/eller nagga noga. Stansa ut valfria kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 10-15 minuter i 175 graders värme. Låt svalna på galler.

IMG_2830

IMG_2827

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.