LCHF-vörtbröd – fira jul med färre kolhydrater! 3


IMG_9542

Hej på er allihop,

Hoppas att ni får en skön dag idag, och en bra start på veckan!

Jag tänkte ge er ett recept som många av er efterfrågat – ett vörtbröd i LCHF-anda! Igår gick ugnen varmt här hemma och jag tycker att jag kommit fram till en variant som mycket väl platsar som substitut för den klassiska vörtbrödet.

Jag har utgått från mitt eget recept på ”vanligt vörtbröd” och använt mig av några ingredienser som är med där. Julmust (välj light när du gör LCHF-limpan) och vörtkrydda tar jag med mig och så har jag förstås använt mig av andra mjölsorter än vetemjöl.

Det är förstås en smaksak hur mycket smak man vill ha i brödet men med mängderna nedan tycker jag att man får en mild och god smak. Smaka dig fram! Jag har använt Santa Maria´s färdig ”Vörtkrydda” som finns i stor påse bland kryddorna i affären.

Brödet bakas i form och därför krävs inget kladd med rullning av små bullar osv. Smeten är ganska lös så den går fint att hälla i formen.

Brödet är ganska ”blött” i konsistensen när det är nybakat och mår bra av att stå till sig lite i kylen innan mat äter det. Att rosta går också fint!

Om du äter liberal LCHF kan du även lägga ner några russin i smeten.

Jag provsmakade brödet till frukost med skinka och en liten klick senap, jättegott!

Vörtbröd á la LCHF

3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk vörtkrydda (eller mer om du önskar)
1,5 dl creme fraiche
2 dl julmust, light
5 ägg

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggen pösigt med elvisp ett par minuter. Blanda creme fraiche och julmust i en annan bunke och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten. Låt stå ett par minuter så att smeten ”sätter sig” något. Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Grädda brödet på nedersta falsen i ca 40-45 minuter, tills det är färdigt i mitten. Låt svalna på galler under bakduk och förvara i kyl.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “LCHF-vörtbröd – fira jul med färre kolhydrater!

  • Ulrika Bergman

    Googlade på vörtbröd lchf och hamnade här. Bakade brödet igår och det var både enkelt att göra och väldigt gott. Jag petade ner lite torkade tranbär och det blev bra.
    Tack för ett jättebra recept! Hit kommer jag fler gånger… 🙂
    Mvh Ulrika