Lingonpannacotta med pepparkaksströssel och lingonkaramell 1


Go kväll!

I lördags hade vi gäster hemma och jag som alltid tycker om att testa nya recept lät gästerna och maken agera smakpanel. Pannacotta är en favorit-efterrätt här hemma och jag var, såhär lite innan jul, sugen på att göra en pannacotta med lite höst- och julkänsla.

Jag gjorde en pannacotta smaksatt med lingon, som fick en härligt rosa färg tack vare bären. Pannacottan toppade jag med smulade pepparkakor som gav en god smakbrytning men även ett gott tuggmotstånd mot den lena pannacottan.

Jag hade egentligen tänkt att koka ihop en egen sirap smaksatt med lingon men det experimentet lyckades inte utan mitt hop-kok resulterade i en hårt bit lingonsmakande ”karamell”. Att slänga något gott känns onödigt så denna lilla karamellbit hackade jag för att använda som garnering till pannacottan. Om du inte att du känner att du har tid/lust för att göra lingonkaramellen så är desserten lika god ändå.

Mycket gott var det!

Lingonpannacotta med pepparkaksströssel (4-6 personer)

5 dl vispgrädde

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 st gelatinblad

2,5 dl frysta lingon

1 dl strösocker

10 st pepparkakor

Gör såhär;

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda lingonen med 1 dl strösocker och rör om tills sockret lösts upp. Ställ åt sidan.

Blanda vispgrädde, socker, vaniljsocker och lingon i en kastrull. Låt blandningen koka upp och låt småputtra i ca 3 minuter. Rör om så att det inte bränns.

Ta av gräddblandingen från plattan. Om du vill ha pannacottan slät så mixar du den med en stavmixer. Lägg i gelatinbladen (krama ur allt vatten först) och rör om ordentligt. Häll upp pannacottan i skålar/glas.

Toppa med krossade pepparkakor vid servering.

Lingonkaramell

1 dl vit glykossirap

1 dl frysta lingon

Gör såhär:

Blanda sirap och lingon i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, och sila den sedan. Den är ganska tjock. Den tjocka ”smet” som är silad brer du ut på en bakplåtspapper och låter stelna. Skär eller hacka detta och toppa panancottan med lingonkaramellen.

 

Börja med att göra i ordning lingonen genom att blanda lingon och socker. Ställ åt sidan och rör då och då.

Blanda grädde, socker, vaniljsocker och lingon i en kastrull. Låt koka upp och låt blandningen småputtra under omrörning i ca 3 minuter. Om du vill ha en slät pannacotta så mixar du den lite med hjälp av en stavmixer. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma gräddblandningen.

Häll upp pannacottan i skålar och toppa med krossade pepparkakor vid servering,

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Lingonpannacotta med pepparkaksströssel och lingonkaramell