Mjuk pepparkaka 2


Hej på er,

Jag vet att många av er, precis som jag, har börjat tjuvbaka lite inför julen och idag tänkte jag att ni skulle få ett av de recept som jag plockar fram vareeeenda år. Grundreceptet har egentligen många år på nacken men jag har gjort om det något. Här används t ex färdig pepparkakskrydda (jag brukar blanda egen – recept finns här) .

För mig är det ingen jul utan min mjuka pepparkaka, den är så otroligt god! Saftig och med massor av smak! Väldigt lättbakad! Jag skulle säga att den håller sig saftig i flera dagar men så länge brukar den inte finnas kvar här, den försvinner fortare en kvickt eftersom att alla fikagäster brukar älska den.

Jag bakar min pepparkaka med gräddfil men yoghurt eller kvarg (eller dylikt) går också bra. Jag använder lingonsylt i degen, det ger både sötma men också lite syra från bären. Vill du vända ner lite hela lingon går det bra.

Mjuk pepparkaka

100 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl lingonsylt
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2-3 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader, jag hade inte varmluft. Smöra och bröa en form.

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Rör ner äggen ett i taget och vänd därefter ner gräddfil och lingonsylt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll upp smeten i den smorda formen och grädda i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med sticka så att kakan är torr. Låt svalna. Pudra gärna över lite florsocker vid servering.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Mjuk pepparkaka