Mjuk pepparkaka med skumtomtefluff!


IMG_0086

Tjingeling!

Nu tyckte jag att det var dags för att ge ert ett kakrecept, ett kanonbra sådant som passar utmärkt nu i jultider!

Jag tycker att mjuk pepparkaka är otroligt gott och detta recept gör jag varje år, det är så gott och kakan blir supersaftig! Den görs lätt i liten långpanna (min var ca 20×20 cm) eller i en bakform. (1,5 liter) Vanligtvis gör jag kan i den sistnämnda formen men till fikan denna gång behövde jag få de färdiga kakbitarna i en annan form för att kunna spritsa fluff på. : )

Jag använder mig av färdiga pepparkakskryddor i min kaka, samt lingonsylt. Det ger en god sötma till kakan men inte alls sådär sliskigt söt. Den är ganska mastig men ändå luftig, ljuvligt god.

Den är supergod som den är men vill du toppa med något kan jag rekommendera skumtomtefluff! För fluff är du kanske bekant med? Det kan göras på såväl choklad (Dumle, geisha, after eight osv) eller någon form av skumgodis. Proportionera skiljer sig lite beroende på om du görs med choklad eller skumgodis men det görs på samma enkla sätt. Värm grädde (den får inte koka!) och lägg ner godis. Låt allt smälta och ställ i kyl över natten. Därefter vispas grädden och du kan dekorera tårtor, cupcakes eller vad du nu känner för. : )

Iväg och baka med er! ; )

Världens godaste mjuka pepparkaka

100 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 hela ägg
1 1/2 dl gräddfil (creme fraiche funkar också)
1 1/2 – 2 msk pepparkakskrydda
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
Smör och ströbröd till form

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med smör och bröa med ströbröd.
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vänd ner äggen ett i taget och arbeta därefter ner gräddfilen.
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och vänd ner i äggblandningen så att allt blandas. Vänd sist ner lingonsylten och fördela i formen.
Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen. I 1 1/2-liters form brukar kakan behöva vara inne ca 40-45 men eventuellt något kortare tid om du använder långpanna. Känn efter med sticka. Låt svalna.

Skumtomtefluff

65 gram skumtomtar
3 dl vispgrädde

Gör såhär;

Häll grädden i en kastrull och värm den under omrörning. Det är viktigt att den inte kokar. Ta av kastrullen från plattan och rör ner hackade/klippta skumtomtar däri. Rör tills allt smält. Häll över gräddblandningen i en skål, sätt över plastfolie och ställ kallt, gärna över natten. Vispa gräddblandningen på samma sätt som när du vispar grädde innan du vill använda den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.