Rättika-gratäng, en ny favorit!


 

Hej på er!

Jag har ett tag hört talas om rättika och varit nyfiken på att prova. Eftersom att jag inte hittat den i någon butik här i stan så har det liksom runnit ut i sanden lite, men idag när jag var och handlade hittade jag den vita, hårda rotfrukten.

Rättikan ser ut som en stor, tjock morot ungefär och när den är rå har den en smak som påminner om rädisa. När rättikan tillagas får den konsistens som potatis vilket gör att den passar utmärkt som ersättare för potatis i exempelvis en gratäng. Rättikan har, trots att den är en rotfrukt, ett ganska lågt kolhydratvärde vilket gör att den även passar fint för de som äter LCHF.

Ikväll improviserade jag lite i köket och gjorde en rättika-gratäng som blev fantastiskt god! Tack vare att rättikan fick förkoka i grädde så blev den härligt mjuk och krämig och osten på toppen gav hela gratängen att gyllenbrunt och smakrikt täcke.

Detta är en gratäng jag kommer att göra många gånger! Ikväll serverade jag gratängen ihop med en enkel lövbiffsgryta bestående av bland annat champinjoner, vitlöksfärskost och några stänk chilisås. Gratängen har dock så mild smak så att den funkar nog med mesta.

Krämig rättika-gratäng (4 personer)

700 gram rättika

5-6 dl vispgrädde

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 dl riven ost

Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Skala rättikan med potatisskalare och skiva den tunt. Blanda rättika, grädde, pressad vitlök och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Småkoka sedan på svag värme i ca 10 minuter. Efter 10 minuter tillsätter du en skivad lök till gräddblandningen och låt koka i ca 5 minuter till.

Häll upp rättika/grädd-blandningen i en smord ugnsform och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i ca 20-25 minuter. Servera med valfritt tillbehör.

Koka skivad rättika tillsammans med vitlök, grädde och kryddor.

Häll blandningen i en smord ugnsform och gratinera i ca 20-25 minuter.

Servera den goda gratängen med valfritt tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *