Vitlöksdoftande rättikagratäng med fylld lövbiff


IMG_7610

Hej på er!

Just nu är det dags att rensa lite i frysarna här hemma för att göra plats inför höstens och julens alla bakverk och liknande och eftersom att vi har två fulla frysar här så finns det en del att gå igenom…. : ) Imorse tog jag fram en påse ur frysen med ”okänt” innehåll och när det var dags för lunch visade det sig vara lövbiff som jag skulle hitta på något med.

Jag bestämde mig för att göra en fylld lövbiff, snabbt och enkelt! Lite färska champinjoner fanns i kylen så det tillsammans med salladslök, bacon och philadelphiaost fick bli fyllningen och som tillbehör till köttet gjorde jag en krämig, vitlöksdoftande rättikagratäng.

Rättika är bra grönsak att använda sig av om man äter enligt LCHF eftersom att den har ett lågt kolhydratvärde. Den är ganska stark och lite bitter om man äter den rå, men i den här gratängen blev det fantastiskt mild och god! Nästan som potatisgratäng, funkar till en massa olika tillbehöver. Lägg receptet i sparahögen, kanske kan det vara något att laga till en köttbit i helgen?

Mums!

Recepten nedan är beräknade för 4 personer. Servera gärna med en god sås till.

Rättikagratäng

1 rättika (ca 20 cm lång)
1 stor gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
4 dl grädde
100 gram philadelphiaost
Salt och peppar
Riven ost som topping

Fylld lövbiff

800 gram lövbiff
1 paket bacon
100 gram champinjoner
1 salladslök/1 mindre gul lök
100 gram philadelphiaost
Några stänk chilisås
Salt och peppar
Smör

Gör såhär;

Börja med gratängen. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rättikan och skiva den tunt. Skiva även löken och hacka vitlöken. Koka upp grädde och ost, rör ner hacka vitlök samt salt och peppar. Lägg ner rättika och lök och koka på medelvärme tills allt blivit mjukt. Häll över i en gratängform, toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen tills osten fått fin färg och grönsakerna är helt mjuka.

Strimla baconet och fräs det i panna. Finhacka svamp och lök och låt fräsa med någon minut. Ställ åt sidan för att svalna någon minut. Blanda med philadelphiaost, tillsätt chilisås och smaksätt med salt och peppar. Lägg en klick fyllning på ena sidan av lövbiffen och vik ihop. Stek i smör och servera till gratängen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.