Krämig svartrotssoppa med örtolja – perfekta förrätten till nyårsmenyn!


Hej på er!

Julen har passerat och det är dags att blicka fram mot nyår. Här hemma har jag och maken bröllopsdag på självaste nyårsafton och i år blir dagen lite extra speciell eftersom att vi ska döpa vår dotter denna afton. Vi kommer att börja eftermiddagen med dop och sedan följs detta av glögg och tilltugg här hemma, förrätt, varmrätt, dessert och ”nattamat” framåt småtimmarna tillsammans med familjen.

Nu vill jag tipsa dig om en fantastiskt god soppa, en soppa som i år kommer att bli vår förrätt till nyårsmiddagen. Jag har provlagat den, och bjudit några vänner på den, och den fick ”tummen upp” av samtliga! Soppan serveras varm (eller kall om man vill det) med en hemgjord örtolja och ett gott bröd. Jag bakade ett surdegsbröd till (receptet kommer jag lägga ut så snart jag inner) och det var verkligen jättegott!

Soppan kan förberedas i god tid och värmas på vid servering. Det sistnämnda tänker jag själv gör eftersom att vi får med oss gästerna direkt hem efter dopet – perfekt att kunna umgås och sedan ändå servera en smaskig förrätt.

Servera gärna ett vitt vin till soppan.

Krämig svartrotssoppa (4 personer)

375 gram svartrötter
1 gul lök
50 gram smör
6 dl grönsaksbuljong
4 dl grädde
Peppar och salt
Torkad timjan

Örtolja

1 dl olivolja
2 kvistar persilja eller rosmarin
4-5 kvistar timjan
Salt och peppar

Gör såhär;

Skala svartrötterna. Dela dem i mindre bitar och lägg i en bunke. Skala löken och dela den i halvmånar. Smält smör i en rymlig kastrull och låt svartrötterna och löken fräsa en kort stund, utan att de tar färg.

Tillsätt grönsaksbuljongen och grädden och krydda med salt, peppar och timjan. Koka tills svartrötterna är mjuka. Mixa soppan med en mixerstav – du kan själv avgöra hur slät du vill ha den. Smaka av med kryddor, vill du ha den tjockare i konsistensen kan du reda av den med maizena.

Örtoljan mixar du snabbt ihop genom att mixa oljan tillsammans med örter och kryddor. Använd en stavmixer och smaka av efterhand. Även detta kan du göra i förväg och sedan förvara i kylskåp.

Servera soppan med örtolja och bröd.

Skala svartrötterna och dela löken i halvmånar. Fräs hastigt och låt putta färdigt tillsammans med buljong och grädde. Smaka av med kryddor.

Mixa ihop olja, örter och kryddor och förvara örtoljan i kylen tills det är dags för servering.

Servera soppan med örtolja och ett gott bröd, samt något gott att dricka.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *