Krämig blomkålssoppa med rostad vitlök och knaprigt svampströssel 1


IMG_8911

Hej på er allihop!

Nu när det är regnigt och blåsigt (här i Skåne i alla fall) så passar det ju utmärkt med en soppa till middag och jag tänkte tipsa er om en riktigt god variant!

Igår rostade jag hel vitlök i ugnen och den har fått sätta smak till soppan. Om du inte vill ha/hinner rosta vitlök så går det fint att tillsätta en hackad vitlöksklyfta när du fräser löken.

Blomkålen har fått koka i en god buljong och en skvätt grädde mot slutet är perfekt för att göra soppan krämig. Jag serverade soppan tillsammans med ett ostflarn och ett knaprigt svampströssel fick toppa det hela.

Svampströsslet är verkligen superenkelt att göra! Knaperstekt bacon och färska champinjoner gör varandra sällskap i stekpannan ett par minuter, färdigt! Vill du inte ha svamp är det precis lika gott med bara bacon.

Ett gott bröd till är förstås väldigt gott. Smaksätt soppan efter tycke och smak – peppar, örter och chiliflakes är några favoriter!

Blomkålssoppa med svampströssel (4 personer)

1 stort blomkålshuvud
1 gul lök
Rostad vitlök efter tycke och smak (alternativ en hackad vitlöksklyfta)
1 buljongtärning (jag använde grönsaksbuljong)
Vatten
1-2 dl vispgrädde
Kryddor efter tycke och smak

200 gram champinjoner
2 paket bacon

Gör såhär;

Hacka löken (och eventuell rå vitlök) och fräs detta i smör i en kastrull. Dela blomkålen i mindre buketter och tillsätt det och en buljongtärning i löken. Tillsätt 2 dl vatten och låt det koka upp under omrörning. När allt kokat upp tillsätter du mer vatten, det ska vara så pass att det inte riktigt täcker grönsakerna.

Koka på medelvärme tills blomkålen är mjuk och ta av kastrullen från plattan. Mixa soppan slät med en stavmixer och låt soppan få ett uppkok igen. Tillsätt grädde, rostad vitlök och kryddor och smaka av. Låt puttra ett par minuter och servera.

Svampströsslet gör du enkelt genom att skiva svamp och strimla bacon. Fräs baconet ett par minuter och tillsätt sedan svampen. Låt allt så fin färg och servera det till soppan.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Krämig blomkålssoppa med rostad vitlök och knaprigt svampströssel

  • Johanna

    Hej, vill bara tipsa om att det går att rosta vitlöksklyftor i en kastrull med olja, ytan blir gyllenbrun till lite mörk och inuti blir den mjuk och go! tänkte det spar lite tid! 😉