Vitlöksdoftande blomkål- och broccolisoppa med knaperstekt bacon


Tjingeling i vårvädret!

Här skiner solen och våren är verkligen här! Så himla härligt! Tror minsann vi ska gå på jakt efter någon vårblomma under eftermiddagspromenaden… : )

Lunch- och middagstips är på ingående! Jag försöker planera in så att vi äter soppa en gång i veckan här hemma, det är ju så himla gott och går att göra så många olika varianter! Oftast är det ganska snällt mot plånboken och så blir det kanon att ha med i en matlåda.

Soppan jag tipsar om idag är en ganska mild men ändå smakrik soppa med blomkål och broccoli som bas. Jag har smaksatt den med vitlök (vitlöksgalna som vi är, du kan minska/ta bort om du vill) samt lite peppar och chili. Soppan blir väldigt krämig och god och jag serverar den alltid tillsammans med ett gott bröd och gärna lite knaperstekt bacon. Baconet ger en extra smak och ett gott tuggmotstånd.

Jag har mixat soppan slät men om du vill ha lite bitar i så går det förstås fint.

Om du serverar ett LCHF-vänligt bröd så funkar den här soppan för de som äter LCHF-kost.

Blomkål- och broccolisoppa (4-6 personer)

1 stånd broccoli (250 gram)
1 mindre blomkålshuvud
2 st vitlöksklyftor
1 gul lök
1 buljongtärning (grönsak)
Vatten så att det knappt täcker
1 dl grädde
Valfri kryddor
2 pkt bacon

Gör såhär;

Skär broccolin och blomkålen i mindre bitar. Hacka löken och vitlöken. Fräs löken i smör i en kastrull ett par minuter, den ska bli varm men inte få någon direkt färg.
Tillsätt därefter broccolin och blomkålen och fräs någon minut till. Tillsätt vatten, det ska inte täcka grönsakerna. Om du tar för mycket blir soppan lätt blaskig, späd hellre efterhand om du önskar.
Koka tills grönsakerna blivit mjuka och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite chili. Rör ner grädden och ge soppan ett uppkok. Servera med knaperstekt bacon och bröd.

Fräs lök och vitlök i smör och tillsätt därefter broccoli och blomkål. Låt detta fräsa ihop ett par minuter. Häll på vatten så att det knappar täcker samt lägg i en buljontärning. Låt koka tills grönsakerna blivit mjuka.

Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med kryddor och tilsätt grädde. Ge soppan ett uppkok.

Servera med bröd och bacon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *