Krämig blomkål-och bacongratäng! 1


IMG_8480

Hej hej!

Hösten är verkligen här! Växelvis sol och regn, och löv som blåser förbi i vinden.

Häromdagen sprang jag på blomkål för bara 10:-/kg och eftersom att det går att göra så mycket med blomkålen (förutom att den är god) så slog jag till på ett stort huvud! Blomkålsris, mos och annat man kan göra är förstås gott men den här gången blev det en gratäng på blomkålen- gott ihop med en krämig sås med bacon och chilisås!

Jag serverade min gratäng till en kycklingfilé och lite sallad men den kan även ätas precis som den är utan för extra protein till. Gratängen passar perfekt för alla som äter lågkolhydratkost (eller LCHF) men självklart kan alla ta del av den! Mums!

Nu ska jag snart springa vidare men här kommer receptet!

Blomkål-och bacongratäng (4 personer)

Ett blomkålshuvud
2 paket bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
Chilisås efter smak
Salt och peppar
Ost till topping

Gör såhär;

Koka upp en kastrull med vatten, dela blomkålen i buketter och förkoka dem i ca 10 minuter. Häll av vattnet och lägg blomkålen i botten på en ugnsfast form.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla bacon, hacka lök och vitlök. Bryn baconet i panna och tillsätt därefter lök, fräs någon minut. Tillsätt därefter grädde, creme fraiche, chilisås och smaka av med salt och peppar. Kanske vill du ha någon örtkrydda i?
Toppa gratängen med riven/skivad ost och gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills blomkålen är helt mjuk.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Krämig blomkål-och bacongratäng!