Kyckling-och sparrisgratäng med bacon, basilika och pinjenötter!


IMG_7642

Hej och hallå!

Nu är det gratängdags! Igår provade jag mig fram med den här gratängen och den blev  SÅ god! Grundreceptet är egentligen ett gammalt viktväktarrecept, men ni vet hur det är när jag försöker följa recept… Det går inte utan nästan alla ingredienser byttes ut och ändrades om. : ) Så kan det gå, supergott blev det!

Gratängen är väldigt lätt att göra och har massor av goda smaker! Tomat, basilika, vitlök, bacon och pinjenötter – allt i kombination med gräddig sås. Och sparrisen, den framförallt! Sparrisen ligger som grund i gratängen vilket gör att den blir mjuk i konsistensen och så tar den åt sig av alla goda smaker.

Toppa gärna med färsk basilika och pinjenötter! Jag serverade gratängen som den var men vill du exempelvis ha ris eller något annat till så går det förstås bra.

Visst ser det väl gott ut? Maken finns en portion med sig i lunchlådan idag och det blev tummen upp!

Kyckling-och sparrisgratäng (4 personer)

1 kg kycklingfileér
2 buntar färsk sparris (500 gram)
1 paket bacon
2 salladslökar eller en mindre gul lök
2 st vitlöksklyftor
100 gram coctailtomater
50 gram pinjenötter
4 dl grädde
1 tsk chilisås
Färsk basilika
Salt och peppar
2 dl riven ost

Gör såhär;

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smör ett par minuter, krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Strimla bacon och bryn detta. Bryt av nedersta biten på sparrisen och förkoka dem i 2 minuter. (koka upp vattnet, koka i två minuter och skölj därefter i kallt vatten). Lägg sparrisen i en ugnsform.

Fördela kycklingen och baconet över sparrisen. Skiva lök, hacka vitlök, dela tomater och strimla färsk basilika – fördela över kycklingen. Blanda grädden med chilisås och häll i formen. Toppa med pinjenötter och riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills allt fått fin färg och kycklingen är genomstekt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.