Krämig blomkål-och broccolisoppa med timjan och citron 4


LökIMG_7030

Halloj!

Igår kväll när barnen lagt sig och det blev mörkt utanför fönstret tände jag fullt med ljus i vardagsrummet och gjorde en kopp te. Jag tycker är hösten är mysig! Vackert i naturen, mysigt med tända ljus och en tänd brasa inne och en massa gott pyssel i köket. En härlig årstid väntar!

Något som kanske förknippas en del med just hösten är soppa, det är lite av en favorit här hemma! Enkelt, gott, billigt och otroligt lätt att variera med smak, konsistens och färg. Jag har en soppa inplanerad varje vecka på matlistan och igår var det blomkål-och broccolisoppa som skulle tillagas.

Denna blev SÅ god! Maken är egentligen inte speciellt förtjust i soppa men han tog om flera gånger och klassar den som topp 3 av alla soppor han ätit, och lunchlådan blir nog uppskattat som väntar till lunchen. : ) Jag själv älskade den och kommer att göra den många gånger framöver! Den blir härligt krämig tack vare grädden och philadelphiaosten, men den är inte speciellt tung utan känns fräsch med en hint av citron.

Prova prova!

Jag bakade ett fantastiskt gott bröd till soppan, ett frasigt och smörfyllt bröd toppat med en fröblandning – så himla gott! Ett perfekt kuvertbröd, eller som tillbehör till soppa eller middag.

Jag serverade soppan med knaperstekt bacon, men vill man göra middagen till ett vegetariskt alternativ så går det förstås bra att utesluta köttet.

Jag mixade min soppa på slutet för att få den slät men vill du hellre har bitar i soppan går det förstås och bra,

Krämig blomkål-och broccolisoppa (6-8 personer)

1 blomkålshuvud
Ett bioccolistånd (250 gram)
2 st gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 grönsakbuljongtärning
Vatten så att det knappt täcker
1,5 dl vispgrädde
100 gram philadelphiaost
Torkad timjan efter tyckte och smak
Färskpressad citron, jag använde ca 1 tsk
Salt och peppar

Gör såhär;

Hacka löken och vitlöken grovt. Dela blomkålen och broccolin i mindre bitar. Fräs löken i en klick smör, den ska inte få färg utan bara bli mjuk. Tillsätt blomkål och broccoli och vänd om. Avsluta med att fylla på med vatten och en buljongtärning. (tänk på att endast ta så pass mycket vatten att det inte riktigt täcker grönsakerna. För mycket vatten gör soppan vattning, spä hellre lite på slutet med mer vatten)

Låt allt koka upp och koka sedan på medelvärme till grönsakerna börjar mjukna. Ta av kastrullen från plattan och rör ner grädde och ost. Låt soppan få ett hastigt uppkok och smaka av med timjan, färskpressad citron samt salt och peppar. Servera med valfritt tillbehör.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Krämig blomkål-och broccolisoppa med timjan och citron