Frasiga, smörfyllda små bröd – underbart till soppa eller buffe! 3


IMG_7030

Hej på er i regnet!

Har hösten kommit till dig också? Här har det regnet en hel del senaste dagarna och det är svalt och lite småruggigt då och då. Men mysigt trots allt! Det riktigt kliar i fingrarna, så håll ut – till helgen hoppas jag knåpa ihop lite nya bakverk!

För någon vecka sedan bloggade jag om den här goooooda soppan, och måste har efterlyst recept på det fina bröd som fanns med på bilden. Och jag har inte glömt det, det jag glömde var dock var jag stoppat under mina anteckningar… ; ) Problem är löst för nu är pappret upphittat och ni ska självfallet få ta del av detta smaskiga bröd!

Det är ett bröd som passar perfekt till soppa, eller varför inte på en buffé? Det är en mjukt och saftigt bröd, fyllt med mjukt smör och toppat med läckra olika frön. Självfallet kan du strunta topping om du vill det. Det är inte alls svårt att göra även om det kan se lite avancerat ut.

Mitt tips när du bakar de här bröden (som jag själv fick erfara) är att något sånär hålla dig till det antal bröd som står angivet. Jag tänkte ”stort” och ville göra maffiga och stora bullar, vilket innebär att det jäste alldeles konstigt och bröden åkte isär i ugnen. Goda blev dem, men liknade mer enorma, halvtaskiga kanelbullar. : )

Så varsågoda – varför inte passa på med ett litet brödbak nu när det är höst?

Smörfyllda kuvertbröd (ca 24 st)

100 gram smör
ca 14 dl vetemjöl

50 gram jäst
5 dl kylskåpskall mjölk
1 helt ägg
1,5 tsk salt
2 tsk strösocker
Ägg till pensling
Valfria frön
100 gram mjukt smör till fyllning

Gör såhär;

Använd en rymlig bunke där du blandat det mesta av mjölet och smör. Knåpa varsamt till en smulig massa. Lös upp jästen med lite av mjölken i en bunke och rör ner/arbeta ihop detta med resten av vätskan, salt, socker och ägg. Arbeta lätt ihop en deg som du låter jäsa i minst 1 timme. (tillsätt mer mjöl om den är väldigt klibbig, 1-2 dl sådär)

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla till en rektangulär platta som mäter ca 70×30 cm. Bred ut det mjuka smöret över hela plattan och vik i 3 delar på längden. Skär i snibbar.

Lägg snibbarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa ca 40 minuter. Vispa upp ägget lätt och pensla bullarna innan du strör på frön. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Frasiga, smörfyllda små bröd – underbart till soppa eller buffe!