Krämig broccoli- och blomkålssoppa med knaperstekt bacon 1


Hej på er,

Hoppas att ni har det bra såhär på kvällskvisten!

Idag har det varit riktigt höstväder här i mitten av Skåne, blåsigt och väldigt svalt varvat med såväl regnskurar som solsken. Hösten har nog kommit på riktigt nu, vilket jag visserligen tycker är rätt mysigt.

När det gäller höst, och mat, så är soppor något som är en favorit hos mig. Jag har många jag gillar men det receptet jag tänker ge er nu är en perfekt vardagsvariant som är nyttig och som går rätt snabbt att svänga ihop. Du kan förstås välja själv om du vill ha den helt vegetarisk (ersätt kycklingbuljongen mot en grönsaksbuljong) och toppa med exempelvis skivad svamp, eller om du vill ha något ”kött” till så är det fantastiskt gott att strö lite knaperstekt bacon över soppan.

Soppan passar även fint för de som äter LCHF-kost eftersom att den innehåller en liten mängd kolhydrater.

Soppan är perfekt att ”återvärma” så därför är det jättebra att göra en större sats och ha till diverse lunchlådor osv.

Smaklig spis!

Krämig broccoli- och blomkålssoppa (4 personer)

1 broccolistånd

1 blomkålshuvud

Vatten

1 kycklingbuljongtärning

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 dl vispgrädde

Salt, peppar och kryddor

Gör såhär;

Skär upp broccoli och blomkål i små buketter/mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i en rejäl klick smör i en kastrull, de ska bara mjukna men inte få någon direkt färg. Tillsätt vatten så att det knappt täcker. Tillsätt buljongtärningen och lite peppar. Låt detta koka i ca 10-15 minuter.

Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Tillsätt grädden (börja med någon deciliteter och tillsätt mer tills du är nöjd med konsistensen) och låt soppan koka upp. Smaka av med salt, peppar och kanske någon god örtkrydda. Servera gärna soppan med knaperstekt bacon och ett gott bröd.

Förbered grönsakerna genom att hacka/dela i mindre bitar.

Häll på vatten så att den knappt täcker grönsakerna och tillsätt buljongtärning och kryddor.

Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Ge soppan ett uppkok och smaka av med kryddor.

Servera gärna soppan med knaperstekt bacon och ett gott bröd.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Krämig broccoli- och blomkålssoppa med knaperstekt bacon