Köttgryta med vin, fläsk och svamp – 4 timmars härligt långkok! 4


Go kväll så här mitt i natten!

I lördags hade vi vänner på besök och till middag åt vi en riktigt god köttgryta. Långkok är ju fantastiskt på många sätt och vis, det är enkelt och otroligt gott! Riktigt husmanskost med massor av härliga ingredienser som kokar ihop och sprider en fantastiskt doft i köket – det är riktigt mat det! Borde göra det oftare…

Den här grytan gjorde jag på härligt fina grytbitar av fläskkött och jag använde mig av lök, morot, vin, champinjoner, fläsk och massa annat gott för att få till ett smaskigt slutresultat. Måtten nedan är ungefärliga, smaka av under tidens gång och innan servering, för att eventuellt komplettera med någon krydda eller liknande.

”Hemligheten” med en riktigt smakrik och mör gryta är koktiden – det går inte att koka för länge. Min gryta fick småputtra på spisen i ca 4 timmar och då fick jag den precis som jag vill ha den! Massa smaker, kött som faller isär bara av att man tittar det och riktigt, naturlig mat från grunden.

När jag gör köttgrytor så gör jag alltid en riktigt stor sats – jag tycker att det blir bäst så. Den blir bara bättre dagen efter så det är smidigt att ha färdigt i kylen. Anpassa receptet efter hur många ni är och tillsätt/ta bort vissa saker beroende på vad som passar dig.

Vi serverade grytan med ris och bönor, men kokt potatis är också väldigt gott till. Ett gott bröd passar också fint till.

Smakrik köttgryta (6-8 personer)

2,5 kilo grytbitar
3 st morötter
2 gula lökar
1 rödlök
3 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
Vatten
5 dl rött vin
4 lagerblad
Smör till stekning

1 burk hela körsbärstomater
2 morötter
1 nät steklök
0,5 dl hackad färsk persilja
200 gram fläsk
En burk konserverade champinjoner
Soja
Peppar
Ev redning

Gör såhär;

Bryn grytbitarna i smöret i en panna/gjutjärnsgryta. Bryn några i taget så att de inte kokar. Lägg över på ett fat.
Lägg kött, lite morötter och lök i en stor gryta och blanda ner buljongtärningar och tomatpuré. Rör om. Tillsätt vinet och vatten (så att det nästan täcker köttet), samt lagerblad. Låt koka upp, skumma av och låt sedan småkoka i ca 4 timmar.

Rör om i grytan under tidens gång och smaka av. När ca 30-40 minuter återstår tillsätter du resterande morotsbitar, steklök, svamp och kryddor. (soja, peppar osv – spara persiljan). Stek fläsket och rör ner även detta i grytan.

Tillsätt hackad persilja strax före servering och smaka av ytterligare en gång. Tillsätt gärna soja, tomatpuré, peppar, köttbuljong eller liknande. Red eventuellt av med lite maizena-mjöl. Servera med valfritt tillbehör.

Bryn köttet i omgångar. Blanda med övriga ingredienser och låt koka i ca 3-4 timmar.

Blanda med övriga ingredienser och låt koka i ca 3-4 timmar.

Låt de sista ingredienserna på slutet enligt anvisningar. Servera med valfritt tillbehör.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Köttgryta med vin, fläsk och svamp – 4 timmars härligt långkok!

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej,

   Det var ju dumt att de fallet bort! Jag gör grytan utan ibland också och det brukar bli gott det med!

   Receptet är ändrat!

   Med vänlig hälsning
   Hannah

 • Malin

  Ska morötterna koka med i 3-4 timmar?
  Det ser ut som att du först har i morötter och att man sen har i mer morötter när det är 30-40 min kvar, blev lite förvirrande…

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Malin!
   Jag har uppdaterat lite i receptet. Jag lät en del morötter koka med redan från början för att få ut sötman men efter 4 timmar är dessa ganska sönderkokta. Tillsätt därefter resterande morötter mot slutet.

   Med vänlig hälsning
   Hannah