Hel fläskkarré i gryta med chili och grönpeppar


Riktigt hemlagad mat från grunden måste vara något av det godaste man kan äta! Jag skymtade en hel bit fläskkarré i frysen imorse och bestämde mig för att den skulle bli vår middag ikväll. Någon exakt tanke om vad det hela skulle resultera i visste jag inte men efter lite experimenterande så blev det en riktigt lyckad rätt!

Detta blev fantastiskt gott. Jag lät fläskkarrén ligga i en gryta och puttra tillsammans med buljong, grönsaker och kryddor i ca 1,5 timme vilket resulterade i en mycket mör bit kött. Skyn använde jag till att göra en god sås och som tillbehör hade vi kokt potatis. Fördelen med den här typen av mat (grytor, långkok osv) är att det klarar sig på spisen ganska länge och man kan fixa lite annat under tiden som maten blir klar.

Detta är ett recept som är väl värt att prova!

Hel fläskkarré i gryta (4 personer)

1,2-1,5 kilo benfri fläskkarré

2 morötter

2 gula lökar

2 röda lökar

1 grön paprika (eller paprika i anann färg)

4-5 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 tsk grönpepparkorn

2 msk chilisås

1/2 dl rödvinsvinäger

2 st köttbuljongstärningar

Vatten

Salt och peppar

Smör till stekning

Gör såhär:

Bryn köttbiten runt om i smör.  Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Dela grönsakerna i mindre bitar. Smält lite mer smör i grytan och häll i rödvinsvinäger. Rör om ordentligt så att smakerna kommer fram. Tillsätt grönsaker, kryddor och buljongtärningar och låt detta fräsa ett par minuter. Lägg tillbaka köttbiten och häll på vatten så att det täcker ca 3/4 av steken.

Låt köttet småputtra i cirka 1-1,5 timme tills innertemperaturen visar ca 72-75 grader. Ta upp köttbiten och låt den vila i folie i cirka 20 minuter.

Såsen gör du enkelt genom att blanda 4 dl sky med 1 dl grädde, och en skvätt soja och lite peppar. Red av efter behov och smaka av med kryddor.

Servera med grönsaker, kokt potatis, sås och kanske en god gelé.

Bryn köttbiten i smör.

Skär grönsakerna i bitar. Tillsätt smör och rödvinsvinäger och låt det fräsa ngn minut. Lägg i grönsakerna med samtliga kryddor och låt fräsa.

Lägg tillbaka köttbiten i grytan och tillsätt vatten. Låt puttra i ca 1-1,5 timme.

Låt köttet vila i ca 20 minuter. Skiva upp och servera med valfria tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *