Köttgryta med morot, lingon och persilja! 1


gryta2

Hallojsan,

Grytor – är det något du lagar ofta? Jag gör det gärna så snart jag får tid, och experimenterar gärna med olika smaker, olika typer av kött och roliga tillbehör. Älskar när köttet är sådär riktigt mört och nästan faller isär!

Den här gången har jag gjort en köttgryta med fläskgrytbitar, morot, lingon och persilja. Grytan fick puttra i drygt tre timmar och den serverades enkelt med kokt potatis, sååå himla gott!

Du kan egentligen slänga ner lite vad du vill – lök, vitlök, rotfrukter mm! Hitta på lite själv.

Min bas i grytan har jag låtit vara ganska basic – kött, grönsaker, soja och fond. Det har fått koka ett par timmar och sedan har jag tillsatt övriga ingredienser.

Köttgryta med lingon och persilja (4-6 portioner)

800 gram fläskgrytbitar
2 gula lökar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk soja
3 msk kalvfond
0,5 dl lingonsylt
Färsk persilja
2 lagerblad
Torkad timjan
Vatten
Peppar
Smör
Ev redning

Gör såhär;

Bryn köttet i smör och lägg över i en gryta. Skala lök och morötter och dela i mindre bitar, hacka vitlöken. Fräs på detta i smör i panna och häll det sedan över köttet. Tillsätt soja, fond, lagerblad och vatten så att det täcker köttet, blanda. Låt koka upp och koka sedan på strax under medelvärme i ca 2 timmar. Tillsätt persilja, lingonsylt och eventuellt andra kryddor du önskar. Låt småputtra i sisådär 30 minuter till. Smaka av och tillsätt eventuellt redning om du vill att såsen ska vara tjockare. Servera med valfritt tillbehör.

gryta3


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Köttgryta med morot, lingon och persilja!