Kryddig fläskköttgryta med bland annat curry, ingefära och chili – hett middagstips!


Halloj på er!

Middagstips på ingång! Detta var gårdagens middag men ja, det är inte alltid jag hinner blogga precis när jag själv önskar…. Bättre sent än aldrig sägs det ; )

Den här grytan är lite mer vuxen i smaken eftersom att den är ganska kryddstark men självfallet kan man göra den mildare om man så önskar. Det går fint att tillsätta lite extra grönsaker i grytan om man vill, kanske lite paprika eller liknande – beroende på vad man är sugen på.

Receptet nedan är ett grundrecept jag använt mig av men jag kryddade lite extra mot slutet. Smaka av och bestäm själv vad som passar.

Igår serverade jag blomkålsris till grytan. Barnen sov men annars hade de fått ris, det tror jag att ett gott tillbehör till grytan. En härlig sallad till är förstås också ett givet tillbehör.

Kryddig fläskköttsgryta (4 personer)

600-800 gram fläskkotlett utan ben
ca 2 cm färsk ingefära
2 st vitlöksklyftor
2,5 dl creme fraiche
200 gram sötpotatis
1/2 purjolök
1 tsk curry (jag hade en stark variant)
1 krm kardemumma
0,75 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
2 dl grädde
Smör till stekning

Gör såhär;

Skär köttet i tärningar. Blanda detta med creme fracihe och tillsätt riven vitlök och riven ingefära. Låt dra medan du förbereder det andra.
Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Strimla purjolöken i lite grövre strimlor.
Fräs sötpotatisen i smör, och tillsätt purjolök och kryddor efter en liten stund. Fräs detta på medelvärme tills sötpotatisen mjuknat.
Häll på köttet i creme fraiche-blandningen och tillsätt grädde. Låt koka på medelvärme tills köttet är klart.
Servera med valfritt tillbehör.

Skär köttet i mindre bitar och låt ”marinera” i creme fraiche.

Fräs grönsakerna och kryddor tills sötpotatisen mjukat och tillsätt köttet. Häll på grädden och rör om.

Låt puttra tills köttet är klart, och servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.