Kryddig chicken tikka masala – indiskt från grunden! 2


IMG_7384

Hej på er!

Den här veckan har det blivit lite sisådär men maten, alla tre barnen är sjuka i feber så jag har inte riktigt hunnit ta tag i allt jag tänkt mig… Måndagens middag blev i alla fall av och nu är det dags för recept!

Gillar du indiskt? Chicken tikka Masala tycker jag är en kanongod rätt och tidigare har jag fuskat och köpt färdig kryddblandning i affären men det tänker jag inte göra längre! Det här blev SÅ bra!

Den grytan blev fantastiskt god – saftig kyckling, massa goda smaker och krämig sås. Kanske låter det lite bökigt med de olika momenten, men det är det inte. Väl värt tiden! Smaka gärna av såsen under tidens gång. Med angivelserna nedan blir grytan ganska kryddig men det går självfallet bra att både minska och/eller öka kryddorna.

Servera gärna med ris och ett gott bröd.

Visst ser det gott ut? : )

Chicken tikka Masala (4 personer)

1 kg kycklingfiléer
3 dl naturell yoghurt (jag använde 3%)
0,75 tsk malen spiskummin
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk hackad färsk koriander
2 krm salt
2 vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära, fint riven
2 msk mild rapsolja

Sås

2 st gula lökar
2-3 st vitlöksklyftor
1 cm färsk ingefära, fint riven
2 msk tomarpuré
2-3 dl passerade tomater
2 msk garam masala
2 tsk strösocker
3 dl vispgrädde
Några stänk chilisås
Smaka av med svartpeppar/cayennepeppar/salt
Olja att steka i

Gör såhär;

Börja med att förbereda kycklingen. Blanda spiskummin, cayenne, koriander och salt i en liten skål och massera in detta i kycklingen. Lätt dem i en bunke och låt dem ligga kallt i ca 1 timme. Rör under tiden ihop yoghurt med olja samt fint riven vitlök och ingefära.

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft. Ta ut kycklingen efter ca 1 timme och doppa varje filé i yoghurten – det går gärna var ett tjockt lager. Lägg fileérna på ett galler och placera det i en ugnsform. Sätt in i ugnen tills dess att kycklingen är färdig, ca 15 minuter.

Förbered såsen under tiden. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs detta i olja i en kastrull tills dess att det mjuknat. Tillsätt ingefära, tomater, och övriga kryddor och fräs ett par minuter, rör om så att inget bränns. Tillsätt grädden och låt såsen puttra i ca 10 minuter. Smaka av.

Ta ut kycklingen ur ugnen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner kycklingbitarna i såsen och ge det hela ett uppkok. Smaka av och servera.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Kryddig chicken tikka masala – indiskt från grunden!