Flädermarinerad kycklingfile med smör-och vitlöksrostad potatis 1


IMG_2050

Hallojsan!

Igår la jag upp ett recept på en supergod marinad till fläskkött och nu är det dags för kyckling! Marinaden till den här fantastiska kycklingen är smaksatt med fläder – en utmärkt smaksättare för att göra rätten fräsch och ”lätt”. Superlätt att göra och såå himla gott! Till marinaden använder man flädersaft så även om fläderblommorna blommat ut för säsongen så kan du fortsätta att göra den här kycklingen året om.

Den här gången serverade jag kycklingen med en supergod potatis som jag rostat i ugn med smör och massor av vitlök. Potatisen kan man ju förstås servera till vad man till, en god köttbit och en klick god sås och förstås jättegott det också.

En sallad och valfri sås passar fint till. Jag kommer definitivt att göra det här fler gånger, jättegott!

Fläder- och citronmarinerad kyckling (4 personer)

 Marinad till 1 kg kyckling;

0,75 dl rapsolja
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
½ citron – skal och saft
½ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar

Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)

800 gram färskpotatis/potatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör

Gör såhär;

Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna. Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder)

Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Tvätta potatisen och dela dem på mitten (om du använder väldigt stora potatisar behöver du dela dem i mindre bitar). Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.

Servera kyckling och potatis med en god sallad och en sås.

IMG_2016

Blanda ihop marinaden och låt det hela gosa ihop sig några timmar.

IMG_2025

Strö hackad vitlök över potatisen och toppa med hyvlat smör. Ös då och då.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Flädermarinerad kycklingfile med smör-och vitlöksrostad potatis