Souvlaki med tzatziki och smörstekt sparris


IMG_8110

Hej på er!

Har precis tänt en hel massa ljus i huset, gjort mig en kopp te och satt mig i soffan. Lugnt och skönt! Ska strax dra igång och plugga men först måste jag ge er receptet på kvällens middag som blev SÅ bra!

Vi har ätit souvlaki, grekiska grillspett, och till det gjorde jag en supergod tzatziki och smörstekte sparris. Till den här rätten kan du välja precis vilket tillbehör du vill – en sallad, potatisklyftor, pommes, grönsaksgratänger, ris eller vad du nu känner för. Jag serverade även en tomat/rödlökssallad till. Du kan enkelt göra rätten till en LCHF-variant genom att välja ett tillbehör med färre kolhydrater.

Det finns en hel del olika recept på marinad till souvlaki om man kikar runt på Internet, men jag kom fram till en egen variant som jag tyckte passade kanon! Jag använde fläskytterfilé idag med fläskfilé eller lamm fungerar också fint.

Tzatziki finns det ju också en uppsjö av recept på men jag provade mig fram och tyckte det blev kanon! Om du inte vill ha med honungen som jag haft så går det fint att skippa. Smaka av och tillsätt gärna mer av exempelvis vitlök och peppar innan du serverar. (det går fint att göra tzatzikin i förväg men tänk på att smakerna utvecklas i kylen så ta inte i för mycket vitlök på en gång)

Varsågoda!

Marinad till souvlaki (beräknat till 1 kg kött)

1,5 dl rapsolja (du kan använda olivolja om du vill)
1 msk färskpressad citronsaft
3 st vitlöksklyftor
1,5 tsk rosmarin
1 purjolök
Salt och peppar

Tzatziki

5 dl yoghurt (välj gärna en riktigt krämig variant, ex grekisk eller turkisk)
1 hel gurka
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk rapsolja
1-2 tsk flytande honung
Färskpressad citron
Salt och peppar

Gör såhär;

Börja med marinaden, köttet får gärna ligga där i, i sisådär 2-3 timmar. Putsa köttet om du känner att det behövs och skär det i skivor/kuber, lägg dem i en påse. (jag föredrar att blanda marinad i en påse istället för direkt i en bunke) Häll ner olja, citron, salt, peppar, rosmarin,  skivad purjolök och pressad vitlök. Massera runt ordentligt och förslut. Ställ in i kylen, vänd om då och då.

Blanda ihop tzatzikin. Tvätta gurkan noga, eller skala den. Riv den på grövsta sidan av rivjärnet och pressa ur all vätska. Blanda med yoghurten. Pressa ner vitlök och tillsätt alla andra ingredienser. Smaka av, täck med plast och sätt in i kylen.

Trä upp köttbitarna på träspett (lägg dem i blöt minst 5 minuter innan så att de inte tar eld). Stek dem i panna tills de fått fin färg och låt de sedan stekas klart i ugnen, ca 15 minuter i 200 graders värme – beroende på hur tjocka köttbitar du har.

Servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.