Grilltider – marinader till nöt- och fläskkött 1


IMG_9351

Go kväll på er!

Vaknade av att det åskade här på morgonen och sedan dess har det regnat i princip hela dagen…. Skönt till viss del eftersom att det var hett igår, skönt med en ”paus-dag” för att hinna lite annat än att bara sola och bo på gräsmattan ; )

Jag tänkte att jag skulle smita inom och ge er lite marinadtips nu när grillsäsongen börjar dra igång på riktigt. Nedan får du två marinader, den ena använde jag till nötkött och den andra till fläskkött. Både är väldigt goda och ger fin smak till köttet. Jag lät mitt kött ligga i marinad över natten men det räcker gott med några timmar om man inte har mer tid än så på sig.

Marinaderna är mycket enkla. Grönsaker skalas och delas i mindre bitar och blandas sedan med övriga ingredienser i en påse. Lägg ner köttet och blanda om. Förslut påsen och sätt in i kylen. (lägg gärna påsen i en bunke så att den inte råkar ligga ”löst” i kylen om du har otur så att du får ett pyttehål i påsen) Snurra gärna på påsen/köttet då och då så att smakerna blandas om ordentligt.

Igår gjorde vi grillspett här och marinerade därför mindre köttbitar på en gång. Vill du däremot marinera en hel kotlett/biff eller liknande går det också fint. Marinaden som jag använt till fläskköttet passar också fint till kyckling. Marinaderna fungerar fint att använda som bas – komplettera gärna om du har någon speciell favoritkrydda eller liknande.

Våra grillspett igår blev kanon! Det goda marinerade köttet fick sällskap av färska champinjoner, majskolvar i bitar, het korv och paprika. Trä på vad ni själva tycker om och montera spetten helt enligt önskemål. Tänk på att om du använder träspett, lägg dessa i blöt en stund innan du monterar spetten – annars tar de eld när de läggs på grillen.

Marinad till nötkött (ca 1 kg kött)

2 dl rapsolja
2 st strimlade morötter
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1,5 dl rödvin
1-2 msk vitvinsvinäger
1 msk soja
1 tsk chilisås
Peppar

Marinad till fläskkött (ca 1 kg kött)

2 dl rapsolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1,5 msk honung
2 msk sweet chilisås
Peppar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Grilltider – marinader till nöt- och fläskkött