Knapriga kardemumma-kex – till fikat eller en ostbricka


Go kväll!

Till nyår hade vi en hel del gäster på besök och vid sidan av middag (förrätt+varmrätt), efterrätt och diverse snacks hade vi tänkt servera en ostbricka med lite olika kex och lite marmelad och frukt. Nu blev det ingen ostbricka pga att alla var så mätta men lite förberedelser hade jag ändå fixat med inför denna bricka så jag tänkte att jag tipsar dig om recepten!

Det första jag vill tipsa dig om är ett kanonbra recept på hemmagjorda kex! De funkar perfekt till en ostbricka men precis lika bra till fikastunden. Jag packar ner några i väskan tillsammans med lite frukt om jag och barnen ska på utflykt och så slipper jag köpa färdiga i affären som är fulla med massa tilsatser och E-nummer och grejer : )

Kexen är härligt knapriga och har en god men ändå ganska mild smak av kardemumma. Passa på att baka en sats och förvara torrt så har du alltid något enkelt att plocka fram till fika eller liknande. Det är inte alls svårt och du kan självfallet styra själv vilket form du vill ha på kexen. Jag har använt mig av hela kardemummakärnor som jag stött i mortel, jag tycker att smaken kommer fram ännu mer då än om du använder malen kardemumma.

Knapriga kardemummakex (ca 25-30 st)

3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
1-2 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk salt
100 gram smör
1 dl mjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175°.

Stöt kardemumman i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om ordentligt.  Smält smöret och blanda i mjölken.

Rör ner vätskan i bunken och blanda snabbt ihop till en deg.

Ställ degen åt sidan och låt den vila ca 10 min.

Kavla ut degen på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.  Skär degen i fyrkanter och grädda mitt i ugnen ca 20  min. Låt kallna på plåten och förvara torrt.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt sedan vätskan.

Kavla ut degen och sporra/skär ut fyrkanter. Grädda i ca 20-25 minuter beroende på hur mycket färg du vill ha på dem. Låt svalna på plåten och förvara torrt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *