Vinbärskräm med kolakryddiga kakor och lättvispad grädde


IMG_6327

Halloj på er!

Hoppas att ni haft en bra torsdag! Jag och barnen har vinkat av pappa vid tåget, och nu jobbar han i Stockholm ett par dagar. Vi har haft rätt skönt väder idag så vi passade på att spendera eftermiddagen i trädgården och plockade några liter röda vinbär. Det är härligt att ha tillgång till färska bär och jag kände att jag ville knåpa ihop ett nytt recept till er.

Receptet nedan hittade jag från början i en ”Allers”-tidning, men efter lite omändringar och provsmakande har jag hittat en variant som jag tycker funkar fint!

Visst ser det läckert ut? Här bjuder jag på en kall vinbärskräm gjord på röd vinbär, och jag har toppat den med lättvispad grädde och hemgjorda små kolasmakande kakor med lätt krydda av kanel och kardemumma. Jättegott, och barnen älskade såväl kräm som kakorna! (de senare kan man förstås äta precis som de är också)

Vinbärskrämen är inte alls svår att göra, även om man gör den i ett par olika steg. För ett par dagar sedan provade jag just denna kräm men att skippa ”silandet”… Inte bra. Att behålla bären ”hela” är inget jag rekommenderar, beskt och strävt blir det så det är väl värt den lilla extra tiden att sila vätskan och få en slät kräm. Jag smaksatte min kräm med lite vanilj, det är förstås en smaksak.

Kakorna är mycket lättbakade och jag användas till krämen som ovan eller som en liten kaka till fikat. Jag smaksatte mina med både vanilj, kanel och kardemumma vilket ger en god kryddighet men tack vare sirapen i kakan fick de även lite kolasmak. Kakorna flyter ut en del på plåten så se gärna till att ha gott om plats. Skulle de trots allt flyta ihop så kan du lätt separera dem med en kniv medan de fortfarande är varma.

Om du har vinbär att använda dig av tycker jag absolut att du ska prova den här krämen! Perfekt som fika, mellanmål eller frukost!

Vinbärskräm med kryddkakor

Kräm

1/2 liter röda vinbär (rensade och sköljda)
1,5-2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk maizenamjöl
0,5 dl kallt vatten

Kryddkakor (ca 100 st små kakor)

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 1/2 dl vetemjöl

Gör såhär;

Börja med krämen så att den blir kall. Rensa och skölj bären. Lägg dem, tillsammans med vattnet, i en kastrull och låt koka under lock i 5 minuter, passa så att det inte kokar över. Häll upp bärmassan i någon form av silställning/durkslag och låt rinna av så att du får en klar saft i bunken. Diska ur kastrullen och häll tillbaka saften. Tillsätt strösockret och och låt det koka upp. Ta av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret. Red krämen till önskad konsistens med hjälp av maizena, välj själv hur tjock du vill ha den. Låt krämen få ett hastigt uppkok och ta av från plattan igen. Häll upp i en skål och ställ i kylen när den svalnat. Servera kall.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör det rumsvarma smöret tillsammans med sockret smidigt. Tillsätt samtliga torra ingredienser och sirapen, blanda ihop till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla varje bit till en fingertjock längd. Lägg på plåt och dela därefter i mindre bitar. Grädda mitt i ugnen i 9-10 minuter. Låt svalna på plåt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.