Krämig kolapannacotta med kolatäcke, hallon och karamelliserade valnötter! 2


Hej på er!

Här hemma har det experimenterats med en dessert i helgen och igår, när vi hade fina vänner på besök, var det dags för provsmakning. Herre jisses så gott det blev! Desserten består av en del olika steg som alla tillsammans bidrog till ett fantastiskt gott slutresultat!

Pannacotta är en favorit här hemma och igår var det då dags för ytterligare en variant. Desserten som serverades igår var krämig kolapannacotta med kolatäcke, syrliga hallon och karamelliserade valnötter – och det är nog bland det godaste jag ätit!

Desserten kan förberedas dagen innan den ska ätas, vilket kan vara skönt eftersom att det är ett par olika saker man ska fixa med. Kolasåsen ska kokas, valnötterna ska karamelliseras och så ska förstås pannacottan kokas ihop. Ingen del är egentligen svår, det tar bara lite tid. : )

Pannacottan består av socker och grädde men även kondenserad mjölk som gör pannacottan extra krämig och ger den en mild kolasmak. Kolatäcket är helt enkelt världens bästa kolasås gjord på kokad kondenserad mjölk, valnötterna karamelliserar du enkelt själv i stekpannan och hallonen… Ja, hallon är hallon helt enkelt och de behöver du inte göra någonting med ; )

Ett lite längre inlägg om hur du kokar kondenserad mjölk för att få till en härlig kolasås hittar du här, använd dig av instruktionerna där så lyckas du fint : )

Jag lyckades inte hitta några fina färska hallon i butikerna här nu i mitten på januari, men det funkade fint med frysta hallon också, inga problem. Hallonens syrlighet bröt av fint mot all söt kolasmak och de sockersöta nötterna.

Kolapannacotta (6-8 portioner)

5 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 burk kondenserad mjölk (okokt)
3 st gelatinblad

Gör såhär;

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt de ligga minst 5 minuter.

Blanda grädde, socker och kondenserad mjölk i en kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning och låt sedan koka i ca 1 minut. Ta kastrullen från plattan, krama ur allt vatten ur gelatinbladen och rör ner dessa i den varma blandningen. (blandningen får ej koka då du tillsället gelatinen, då skär det sig)

Häll upp pannacottan i portionsformar och förvara i kyl. Låt de stå minst 6 timmar så att de stelnar ordentligt.

Karamelliserade valnötter (ca 6-8 portioner)

75 gram valnötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl kallt vatten
0,5 tsk flingsalt

Gör såhär;

Hacka, eller bryt, valnötterna i mindre bitar. Rosta dessa lätt i en torr stekpanna och lägg sedan åt sidan i en skål.

Lägg socker, vatten och salt i stekpannan och rör om. Låt koka upp under omrörning och fortsätt koka (fortfarande under omrörning) ett par minuter till sockret bubblar. Ta av stekpannan från plattan och rör genast ner nötterna. Blanda ordentligt och häll upp på bakplåtspapper. Låt stelna och fördela i mindre bitar. Förvara torrt.

Topping

En burk kondenserad mjölk, kokad
250-300 gram hallon (eller mer om så önskas), tina hallonen först om du använder frusna
Karamelliserade valnötter

Montering

Ta ut skålarna med pannacottan ur kylen. Bred på ett lager kola på varje pannacotta, hur tjockt du vill ha det kan du avgöra själv.

Toppa kolatäcket med hallon och nötter.

IMG_0244a

Koka kolasåsen enligt anvisningar.

Karamelliserade valnötterna genom att först rosta dem och sedan vända ner dem i varm sockerlag.

Blanda ihop pannacottan och låt den stelna i kylen. Bred på ett lager kola.

Toppa pannacottan med bär och karamelliserade nötter, servera och njut!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Krämig kolapannacotta med kolatäcke, hallon och karamelliserade valnötter!