Vitkålslåda med rostade pinjenötter och bacon, idag som komplement till falukorv


Go kväll på er!

Såhär i mitten på januari är det en del som har det lite skralt på kontot efter alla högtider osv och jag tänkte ta fasta på det genom att göra en liten rensning i kyl och frys för att kanske inspirera lite såhär i början på veckan med god, bra och billig mat.

Till middag här hemma idag har det serverats falukorv tillsammans med en god vitkålslåda toppad med bacon och rostade pinjenötter. Nu hade jag förvisso samtliga ingredienser hemma men både falukorv och vitkål kan du hitta till bra pris, och det mättar bra.

Det här är perfekt vardagsmat och vitkålslådan funkar fint till såväl kyckling, kött eller korv. Lätt att göra är den och den klarar sig själv en stund i ugnen, så du hinner både diska av lite snabbt och duka bordet. ; )

Vitkålslåda med bacon och rostade pinjenötter (4 personer)

600 gram strimlad vitkål
250 gram bacon
50 gram pinjenötter
2 msk olja
2 dl ost
2 dl vispgrädde
25 gram smör
Salt och peppar
Smör till formen

Gör såhär;

Rosta pinjenötterna i en torr panna, passa noga så att de inte bränns. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen fint med hjälp av en osthyvel. Koka upp rejält med vatten i en kastrull. Tillsätt vitkålen i det kokade  vattnet och förväll den ett par minuter. Häll av i durkslag. Fördela vitkålen i en smord ugnsform.
Bryn baconet i en stekpanna och strö det över vitkålen. Ringla över olja och tillsätt sedan osten. (riven) Toppa med pinjenötter.
Smält smöret och häll ner vispgrädden. Låt detta koka upp och smaka av med kryddor. Häll detta över vitkålen i formen och gratinera i ca 20 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.

Rosta pinjenötterna i torr panna, passa så att de inte bränns.

Förväll den strimlade vitkålen ett par minuter och lägg den i en smord ugnsform.

Strö över bacon, ringla över olja och toppa med ost och pinjenötter. Häll gräddblandningen över det hela.

Gratinera i ca 20 minuter och servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *