Ljuvliga mördegskakor! Fixa fikat snabbt och enkelt!


Hallojsan på er!

Det har varit lite stiltje här i helgen, har haft fullt upp på annat håll och faktiskt inte alls hunnit laga speciellt mycket mat…

Maken och jag var i Malmö igår och hade en supertrevlig kväll. Efter lite shopping på stan åt vi en härlig tre-rätters middag på restaurangen Lemongrass. Väl värd ett besök om ni är i Malmö! Kryddig mat med modern asiatisk touch, jag åt friterade samosas med kyckling på en bädd av ruccola, ananas och chili till förrätt och till varmrätt blev det oxfile med wokade liljestjälkar och selleribitar i en himla god sås. Avslutade med en fantastisk chokladdessert. En jättehärlig middag!

Rundade av kvällen med Melodifestivalen på Malmö Arena – kikade ni? Vad tyckte ni? : )

Nog om gårdagen – nu ska vi prata bakning, mitt favoritämne! ; )

Inser nu att det var någon vecka sedan dessa kakor bakades men jag har inte hunnit delge er receptet tidigare. Nu är det dags!

Mördegskakor…. Bara namnet får en ju att vilja hugga in på ett stort fat av dessa härliga kakor! Mördeg är ju en fantastiskt deg att baka med, det går ju att göra så otroligt många varianter av kakor utifrån denna deg. Brysselkex, schackrutor, hallongrottor osv.

Här nedan får du ett kanonrecept på en enkel mördeg, så enkel att du faktiskt vispar ihop den med elvisp. Inget kladd men ändå jättegoda kakor. Barnen fick varsin bit och knåpade ihop egna små kakor. (även om jag tror att det mesta av degen slank ner i magen på dem ; ) ). Jag gjorde bara en enkelt platt variant idag och enligt dotterns önskemål toppade vi dem med strössel. Någon bra bild blev det inte eftersom att två små barn samtidigt försökte rycka i kakfatet ; )

Enkla mördegskakor (ca 30 st)

200 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör tillsammans med socker och vaniljsocker med en elvisp tills det hela blir vitt och fluffigt. Tillsätt vetemjölet och vispa på låg hasighet tills du får en smulig massa.
Forma degen till en boll och baka ut kakor. Jag delade min i två delar, rullade till en rulle och skar i lagom tjocka bitar. Dekorera med eventuellt strössel eller liknande innan du gräddar kakorna.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 8-1o minuter. Kakorna ska inte få någon direkt färg men kännas lätta. Låt kallna på plåten och förvara sedan torrt.

Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt vetemjöl och vispa långsamt till en smulig deg.

Forma kakorna till valfri form och grädda i ca 8-10 minuter.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.