Toscabitar 3


tosca2

Hej på er,

Hoppas att ni haft en riktigt skön lördag! Vi har varit ute precis hela dagen, grillat korv och njutit i solen. Tänk att man kan göra detta den 24/9! Underbart!

Vi har haft gäster på besök idag och självfallet blev det hembakat fika till eftemiddagskaffet. Mina barn har precis kommit in i en ”bakvåg”, de älskar att vara med i köket! De ville baka varsin sak så sagt och gjorde, vi bakade hela fredagskvällen. Självfallet kommer det recept på dessa godsaker men först får ni mitt bidrag till fikabuffén.

Jag älskar toscakakor och tänkte att det självfallet borde göra en småkaka med inspiration från den mjuka varianten. Eftersom att jag hade lite mördeg i kylen från ett annat experiment fick kakan bestå av en mördegsbotten och en härlig toscasmet. Du kan egentligen välja själv vilka nötter du vill ha i men jag använde mig av mandlar, naturella cashewnötter, macadamianötter och pumpakärnor.

Och vet du, den är riktigt enkel att baka men är en såndär ”imponerar-kaka”, ser klurigare ut än vad den är! ; ) Toppa med smält choklad om du vill.

Tosca-mördegskakor

175 gram kallt smör
1/2 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
1 ägg

200 gram blandade nötter (och eventuella frön)
100 gram smör
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl ljust moscovadsocker eller strösocker
2 msk grädde
2 msk vetemjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med mördegen. Nyp ihop smör blandat med mjöl och socker. Arbeta därefter snabbt i ägget så att du får en jämn deg. Låt ligga i kyl ca 20 minuter

Tryck ut/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd form som är ca 25.x28 cm. Grädda i ca 8-9 minuter.

Gör toscasmeten undertiden. Hacka nötterna grovt. Smält smöret och rör ner socker, sirap, vaniljsocker, mjöl, grädde samt nötterna. Låt koka ihop under omrörning så att massan tjocknar lite. Häll på mördegen och grädda ytterligare ca 15 minuter, Låt kakan svalna. Ringla eventuellt över smält choklad om du önskar det. Skär i bitar och servera.

Du glömmer väl inte att nominera bloggen till Matbloggspriset 2016? Klicka här så kommer du rätt; www.matbloggspriset.se/nominera

 

tosca1

 

tosca3

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Toscabitar