Knapriga havrekakor med choklad – lättbakade cookies!


Hej hej,

De här kakorna bakade jag för en vecka sedan och nu fick jag äntligen lite tid över för kakbloggning. : )

Det här är en enkel typ av cookies, med knapriga kanter och en lite mjukare mitten. Kakorna är baserade på mjöl och havregryn och så är de smaksatta med mörk choklad. Om du vill går det bra att även tillsätta 1 dl grovt hackade hasselnötter i smeten. Det ger både god smak och ett gott tuggmotstånd.

I receptet nedan har jag använt mig av både strösocker och farinsocker. Om du inte har något farinsocker hemma går det bra att istället ta 1 1/2 dl strösocker.

Kakorna är väldigt lättbakade, smeten rörs enkelt ihop och sedan klickar man ut kako på en plåt som därefter gräddas direkt. Kakorna håller bra om de förvaras lufttätt och torrt. De går även fint att frysa.

Knapria havrecookies med mörk choklad (ca 20 st)

125 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 1/2 dl havregryn
175 gram mörk choklad
Eventuellt 1 dl grovhackade hasselnötter

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Förbered ett par plåtar med bakplåtspapper.
Vispa det rumsvarma smöret med sockret så att det blir poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt, och sikta ner detta i smör/socker-blandningen så att du inte får några klumpar. Tillsätt havregrynen och rör om ordentligt. Grovhacka chokladen och rör även ner detta. (om du tillsätter nötterna så häller du i dem nu också)
Klicka ut kakorna glest på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Vispa smör och socker poröst, och tillsätt sedan ägget ett i taget.

Tillsätt övriga ingredienser enligt anvisingar och rör om ordentligt.

Klicka ut kakorna glest på en plåt så att de inte flyter ihop.

Låt de svalna på plåten och förvara sedan torrt och lufttorrt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.