Nybakade LCHF-frallor med sesamfrön – perfekt matbröd! 9



Dagens frukost bjuder på rysk yoghurt med färska jordgubbar och kokoschips, samt nybakad fralla med ost och gurka. Mums!

God morgon på er!

Idag börjas det tidigt med experiment i köket och jag har bakat lite frukostbröd. Barnen får sin klassiska frukost men jag tänkte prova att göra frukostfrallor i LCHF-variant.

Dessa bröd (som också funkar fint till soppa osv) är väldigt enkla att göra. Ibland när man bakar bröd som ska passa en LCHF-kost så innehåller de väldigt mycket ägg vilket ofta ger en ganska kraftig smak av just ägg. Jag är sådär förtjust i det. Dessa små bröd tyckte jag var väldigt goda och man kan variera dem ganska mycket som man vill – lite olika frön i smeten, man kan toppa med riven ost osv. Ett ganska lätt bröd att variera med andra ord.

Smeten ska stå och dra i ca 10 minuter vilket gör att den ”sätter” sig. När dessa minuter gått är smeten så pass fast så att du kan rulla bullar till fina små frallor. Jag gjorde 6 st frallor den här gånger, men vill du göra lite mindre går det förstås också bra. Vill du ha dem mer i form som en ”te-kaka” går det förstås fint att platta till dem något innan du gräddar dem

Tillsammans med goda pålägg och en kopp varmt att dricka blir detta en perfekt och mättande frukost. En skål med yoghurt och lite bär är ett trevligt komplement.

Och förresten! Det droppar in fler och fler ”gilla-markeringar” för bloggen på Facebook! Jättekul! Är du en av dem? Se annars till att gilla bloggen där så missar du inga nya inlägg. Klicka här så kommer du direkt till min sida.

Frallor á la LCHF (ca 6-8 st)

1,5 dl färdigmalt mandelmjöl
3 msk frön (jag hade sesamfrön)

2  msk fiberhusk
1/2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 hela ägg
1 dl creme fraiche
2 msk smält kokosfett
Valfria frön till topping
Eventuellt riven ost

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mandelmjöl, salt, frön, fiberhusk och bakpulver i en bunke. Tillsätt creme fraiche, ägg samt smält kokosfett och rör om till en jämn smet. Låt smeten stå och dra i 10 minuter.

Forma 6-8 bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dessa mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna något och servera med gott pålägg.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt därefter creme fraiche, ägg och smält kokosfett. Rör om ordentligt och låt smeten stå i ca 10 minuter.

Forma smeten till 6 frallor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Toppa gärna med några frön eller riven ost.

Grädda bullarna i ca 15 minuter och låt de svalna något innan du serverar dem med gott pålägg.

 


Lämna ett svar till Christina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 tankar om “Nybakade LCHF-frallor med sesamfrön – perfekt matbröd!

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Malin!

      Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte räknat ut något kolhydratvärde på dessa men det mandelmjölet jag använder innehåller 5 gr kolh/100 gram och för creme fraichen gäller 2,5 gr kolh/100 gram. Oftast brukar 1 dl väga nånstans mellan 60-70 gram. De andra ingredienserna har väldigt lågt kolhydratinnehåll och om man delar hela satsen på 6 frallor så tror jag att du gott kan unna dig en sån här fralla ibland. 🙂

      Tack för att du kikade in hos mig!

      Med vänlig hälsning
      Hannah

  • Sonja Andersson

    Hej!
    Är inte förtjust i mandelmjöl, kan jag byta ut den mot samma mängd kokosmjöl, eller kanske pofiber?
    Jättetacksam för svar.
    mvh Sonja Andersson

    • hannah Inläggsförfattare

      Hej Sonja,

      Rent generellt brukar det inte fungera att byta rakt av från mandelmjöl till kokosmjöl eftersom att de olika sorterna beter sig på lite olika sätt. Jag har dessvärre inte provat själv och vågar därför inte ge dig några direkta mått. Om du gör en googlesökning kan du kanske hitta mer information om detta.

      Tack för att du läser bloggen!

      Med vänlig hälsning
      Hannah