Kycklinggratäng med grönsakstäcke i krämig chili- och dragonsås 2


God kväll!

I lördags hade vi lite vänner på besök för att kika på finalen av Melodifestivalen. Vi bestämde oss innan för att vi alla skulle ”tippa” om hur vi trodde att slutresultatet skulle bli men jag tror inte nån av oss hade rätt. På något : ) Jag tyckte att det var en värdig vinnare, vad känner ni?

Förutom betting och festival så handlade kvällen förstås om mat. En matblogg blir ju inte så mycket för världen utan recept. : ) Så, receptdags är det!

Jag gjorde en supergod och väldigt enkel kycklinggratäng som jag serverade ris till. Som vanligt när jag lagar mat så improviserar jag men med kommentarer som ”Fy tusan va gott”, ”Mmmm…” och diverse andra uttryck så tolkar det det hela som ett lyckat experiment! : )

Gratängen är supernenkel så det behöver verkligen inte vara helg för att denna ska kunna lagas utan den passar fint när som! Jag toppade kycklingen med bacon, lök och paprika och såsen fick smak av chili och dragon. En av gästerna ur gårdagens sällskap äter inte vitlök (som annars är en bas här hemma) så att pressa i en klyfta eller två hade också varit supergott.

Kycklinggratäng med bacon- och grönsakstäcke i chili- och dragonsås (4 personer)

1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
2 st lökar (jag hade en gul och en röd)
2 st paprikor (jag hade en gul och en orange – blanda färg själv)
5 dl creme fraiche
5 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk dijonsenap
1 tsk chilisås
1 tsk soja
1 tsk torkad dragon
Salt och peppar
Smör till stekning

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft.
Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smör i en stekpanna. Peppra något. Lägg över i en ugnsfast form.
Dela lök och paprika i mindre bitar och fräs dessa i smör några minuter. Fördela över kycklingen. Bryn baconet och lägget till sist över grönsakerna.
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Smaka av och häll såsen över kycklingen. Gratinera detta i ca 30 minuter tills kycklingen är färdig.
Servera med kokt ris eller något annat tillbehör.

Bryn kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Fräs grönsaker och bacon i omgångar och fördela dessa över kycklingen.

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av och krydda mer efter behov. Häll såsen på gratängen. Gratinera i ca 30 minuter och servera med valfritt tillbehör.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Kycklinggratäng med grönsakstäcke i krämig chili- och dragonsås

  • Grönis

    Briljant!! En blogg helt i min smak 🙂

    Hitta hit via FL , vi är några grabbs som brukar träffas och laga gott, älskar själv matlagning, skall kolla in alla dina fina tips här. tackar o bockar.

    Ha det bra, vänligen // GG