Söt päronmarmelad med vanilj – mums för såväl smörgås som dessertost!


Go kväll på er!

Marmelad har kokats här hemma idag! Det är ingenting som vi här hemma äter till vardags men ibland till en mysig helgfrukost plockar vi fram massa blandat pålägg till smörgåsen/sconesen och då åker det ibland fram en burk marmelad. Jag tycker att det är roligt att testa nya varianter och här på bloggen kan du bland annat hitta en god plommonmarmelad och en varant med morot. Både jättegoda!

Dagens marmelad är en päronmarmelad smaksatt med mild vanilj. Den är ganska söt så man behöver inte alls ta mycket. Jag tror att den passar alldeles utmärkt till en lite salt dessertost men barnen godkände den med ”alla tummar” upp även på vanlig smörgås så den funkar nog till det mesta. : ) Marmeladen är inte superfast i konsistensen utan skulle nog kunna användas som sylt också,

Marmelad är verkligen inte svårt att göra själv! Man rör i princip bara ihop ingredienserna i en kastrull och låter det hela koka upp och sedan kokar den under omrörning i sisådär en kvart. Ner i burk och låt svalna! Perfekt!

Det är väldigt få ingredienser i receptet nedan, jätteskönt att slippa ränna runt och hitta 100 olika ingredienser innan man kan börja greja. Det ska inte vara något vatten i receptet utan päronen saftar av sig mycket och det tillsammans med det smälta sockret ger marmeladen all vätska den behöver.

Använd mogna och saftiga päron. Jag använde 4 st större päron i receptet nedan men om dina päron är små kan det vara en idé att ta 5 st.

Söt päronmarmelad med mild vaniljsmak (en burk)

4 st stora päron
5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Skala päronen och kärna ur dem. Skär dem i mindre bitar och lägg dem tillsammans med socker och vaniljsocker i en rymlig kastrull.

Låt det koka upp under omrörning och koka sedan ganska kraftigt i ca 15 minuter, tills päronen blivit mjuk. Rör om med jämna mellanrum så att inget bränns fast.

Ta av kastrullen från plattan och mixa marmeladen slät med en stavmixer. (eller behåll lite bitar om du vill det – en smaksak) Häll genast upp marmeladen på ren och torr burk och förslut. Förvara svalt när marmeladen svalnat.

Skala och skär päronen i mindre bitar. Blanda dem med socker och vaniljsocker i en kastrull.

Låt marmeladen koka kraftigt i ca 15 minuter. Mixa den slät (eller behåll bitar) med stavmixer. Häll upp på ren burk och förvara svalt efter att den svalnat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *