Färska marshmallows med vanilj eller citronsmak – OJ så gott!


God morgon på er!

Jag behöver väl knappast nämna det igen – att vi grejar inför påsk – men veckan består av en massa kökspyssel och igår gjorde jag dessa godingar! Oj så gott detta var! (eller är kanske jag ska säga, det blev många bitar : ) )

Att göra egna marshmallows och äta dem färska är ju verkligen något helt annat mot att köpa halvtorra varianter i affären, detta är så mycket bättre! Jag äter egentligen inte marshmallows men dessa var riktigt bra.

Jag smaksatte mina med vanilj och så tog jag en tredjedel ungefär och smaksatte med citron, lite gult såhär inför påsk. Jag doppade mina i florsocker men funderar på att doppa några av dem i choklad för att se hur det blir. Kan ju inte bli fel med choklad tänker jag : )

Marshmallowsen är inte speciellt svåra att göra men det är inget pyssel för småbarn. Den varma sockerlagen är exempelvis extremt varm och så bör man orka stå och vispa med elvisp ett rätt bra tag. Den färdiga smeten ska stå i rumstemperatur i ca 12 timmar innan man skär upp den så detta är inget man svänger ihop på en kvart, men väl värt tiden!

Du kan styra själv hur höga marshmallows du vill ha. Jag använde en form som är ca 18×30 cm, men en som är 24×30 funkar också fint. Bestäm själv vad som passar bäst.

Jag tänker stoppa några av dessa i barnens påskägg på lördag!

Färska marshmallows med vanilj; (ca 50 st)

1 1/4 dl kallt vatten
2 1/2 msk gelatinpulver
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl kallt vatten
1 1/4 dl vit sirap
5 dl strösocker
1 krm salt
Ev smaksättning, jag pressade i knappt 1/2 citron till en tredjedel smet (smaka av)

Till dekoration;

Florsocker
Kokos
Smält choklad
Strössel

Gör såhär;

Klä en form med bakplåtspapper och pudra över florsocker, detta förhindrar att smeten fastnat i pappret.

Lägg vatten och gelatinpulver i en bunke och vispa detta med elvisp, det ska bli fluffigt och vitt.

Lägg äggvitorna i en annan skål och vispa detta (diska av visparna noga innan) så att det blir ett hårt vitt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det ramlar ut –  då är det färdigt! Vänd försiktigt ned vaniljsockret i äggvitorna.

Blanda vatten, sirap, socker och salt i en rymlig kastrull. Låt koka upp under varsam omrörning och koka sedan tills dess att den mäter 124 grader.  Det är väldigt varmt så akta fingrarna!

Häll den varma blandningen i gelatinblandningen. Detta kommer att bubbla men det är precis som det ska. Vispa nu smeten med elvisp tills den blir vit och tjock, den kommer även att börja glänsa efterhand som du vispar.

Vänd ner äggvitorna i smeten och fortsätt vispa. Nu vispar man ett bra tag, ca 10 minuter, tills smeten blir seg och fluffig.
Om du vill smaksätta smeten (eller tillsätta karamellfärg) gör du detta nu.

Bred ut smeten i formen du förberett och släta till ytan. Pudra över florsocker och täck formen med aluminiumfolie. Låt formen stå i rumstemperatur i 12 timmar.

Skär eller klipp ut lagom stora bitar och rulla dem i florsocker.
Förvara dem i burk med lock eller i plastpåse för att undvika att de torkar.

Vispa ihop gelatinpulvret med vattnet. Diska av visparna och vispa äggvitorna till hårt skum.

Koka ihop vatten, sirap, socker och salt tills det mäter 124 grader. Häll över gelatinblandningen.

Vänd ner äggvitorna i smeten.

Häll smeten i en form och pudra över florsocker. Täck med aluminimfolie och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar.

Skär/klipp smeten i lagom stora bitar och pudra med florsocker. Förvara i burk eller påse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.