Flan – spanskt desserttips!


Hej på er,

Idag är det dags att avsluta tapasveckan här på bloggen, och vad passar bättre som avslutning än en dessert?

Den dessert jag ska bjuda  på er idag kallas ”flan” och är en spansk dessert som påminner om creme caramel. Den tar lite tid att göra men är egentligen inte speciellt klurig. Det kan låta krångligt med vattenbad men det är lugna puckar.

Låt desserten stå och bli riktigt kall, då lossnar den lätt från skålen. Desserten smaksätts med apelsin men det går bra att utesluta om så önskas.

Flan (6-8 portioner)

6 dl mjölk
2 dl grädde
4 ägg + 4 äggulor
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Skal från en halv apelsin

2 dl strösocker
0,75 dl vatten

Vatten

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda mjölk, grädde och den mindre mängden socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt därefter stå åt sidan. Låt svalna något och rör i apelsinskal samt hela ägg och äggulor under omrörning.

Blanda socker och vatten i en stekpanna. Gör en karamell genom att låta detta smälta samman och på strax över medelvärme koka ihop till en gyllenbrun karamell. Ta åt sidan. Detta är mycket varmt så akta fingrarna! Häll ner karamell i en portionsskål och vicka på skålen så att du täcker botten och kanter. Upprepa på varje skål.

Häll ner smet i varje form. Ställ formarna sedan i en större ugnsform. Värm vattnet, behöver dock inte koka och häll i ugnsformen så att det täcker upp till hälften av portionsformarna. Ställ in i ugnen och låt stå ca 45 minuter tills smeten stannat. Ta ut ur ugnen, lyft upp ur vattnet och låt svalna. Låt därefter stå i kylen minst 2 timmar. Stjälp upp på assiett och servera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.