Konditorns bästa vaniljkräm! 1


kram2

Hallojsan!

Nu tänkte jag att ni skulle få ett sånt där superrecept. Ett recept man kan ta fram och där man kan använda slutprodukten till en hel massa olika saker.

Grundreceptet kommer från en gammal konditor (som för övrigt hävdar att krämen måste göras med kärlek och omsorg) och med lite småfix har jag kommit fram till nedanstående recept som jag alltid använder mig av när det är dags för – vaniljkräm!

Vaniljkräm kan du ju använda till oändligt många saker – i sockerbullar, som fyllning i wienerbröd, blanda med lättvispad grädde och servera till en paj, som fyllning i tårtor och en hel massa godsaker. Det kan tyckas omständlig att göra men den är väl värt fixet. Jag använde äkta vara när det gäller vanilj och därför är krämen prickig. : )

Krämen görs i olika steg och det är viktigt att du går igenom alla så att du får en slät och len kräm. Passa krämen noga, framförallt på slutet när den ska tjockna! Rör hela tiden. och ha inte för hög värme, vi vill inte ha äggröra… Smaka av krämen och tillsätt vanilj efter tycke och smak. Hur tjock du vill ha den är också helt valfritt,

Du kommer inte vilja köpa vaniljkräm igen! : )

Konditorns bästa vaniljkräm

4 st äggulor
200 gram mjölk
300 gram grädde
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl socker (ca 100 gram)
30 gram maizena

Gör såhär;

I en kastrull blandar du socker, vanilj, mjölk och grädde  Koka upp detta under omrörning, låt den sjuda i några minuter.

Ta av kastrullen från plattan och låt stå någon minut. Sila blandningen och häll ner den silade vätskan i en ren kastrull. Blanda äggulor med maizena till en len blandningen. Koka upp gräddblandningen och rör därefter ner äggmixen. Nu är det ingen hög värme som gäller, vispa hela tiden tills blandningen tjocknar. Passa noga.

Ta av från plattan. Smaka av med mer vanilj om du önskar det. Låt krämen svalna.

kram1


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Konditorns bästa vaniljkräm!