Hemkokt, len flädercurd – vardagslyx på burk


IMG_1825

Hej på er!

Visst är det väl härligt att sommaren är här? Jag och barnen har tillbringar en hel del tid ute i trädgården på dagarna och igår hjälpte de mig med att plocka blommor, och inte vilka blommor som helst. I trädgården har vi en hel del stora fläderbuskar med massor av blommor som blommar/snart ska blomma ut, och jag fullkomligt älskar de vita väldoftande blommorna. Vi plockade ett stort lass blommor som senare idag ska sättas ihop till en sats saft men först vill jag tipsa om ett annat fläderinspirerat inlägg.

Här på bloggen finns recept på lemon curd och orange curd och dessa lena och välsmakande krämer är perfekta att ha på en god smörgås eller som tårtfyllning. De är lätta att göra och har mycket smak. Om du inte provat att göra din egen curd så tycker jag absolut att du ska prova!

Curd ska detta inlägg faktiskt handla om, och nu är det dags för en sommarvariant – nämligen en flädercurd. Curden är mycket fin i konsistensen och med mild smak av fläder. Den här curden kan du göra året om eftersom att man använder flädersaft som smaksättare istället för färska fläderblommor. Om du vill använda en hemgjord saft eller ej spelar inte så stor roll.

Använd curden som läckert pålägg till kex eller smörgås, eller använd det när du bakar tårtor, muffins eller liknande.

Flädercurd (en burk)

2 hela ägg
0,5 dl strösocker
1,5 dl flädersaft
75 gram rumsvarmt smör

Gör såhär;

Ta fram smöret ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Skär upp i mindre tärningar.
Blanda ägg, socker och saft i en kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med sjudande vatten (dvs vattenbad) och vispa hela tiden tills curden tjocknat. Det tar några minuter men du märker när den är tjock och får en fastare konsistens. Den får dock ej koka.
När curden tjocknat lyfter du ur kastrullen från vattenbadet och ställer den åt sidan. Rör ner det tärnade smöret och fortsätt vispa tills curden är slät. Häll upp i burk, låt svalna och förvara sedan i kyl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.