Sötsyrlig äppelcurd till smörgås, tårtor eller bakverk!


äppelcurd

Hej på er,

Nyss kommit hem från jobbet, datorn har kommit upp i knät och värmeljusen är tända lite varstans här i huset. Mysigt!

Nu är ju faktiskt hösten här och det tänkte jag att vi skulle uppmärksamma här på bloggen genom att uppmärksamma lite klassiska höstråvaror! Den här veckan ska vi fokusera på äpplen och jag kommer att lyfta fram ett inlägg varje dag – ibland nytt, ibland en gammal favorit – och jag hoppas att du hittar något du gillar!

Idag blir det äppelcurd vi ska kika på! Curd kan användas som pålägg, som fyllning i en tårta eller till andra bakverk. Har du inte provat så bör du absolut göra det!

Äppelcurd (ca 4 dl)

750 gram äpplen i mindre bitar (skalade – använd gärna en syrlig sort)
1 citron (saften)
2,5-3 dl socker
100 gram smör
2 ägg

Gör såhär;

Ska äpplena och skär dem i mindre bitar. Pressa över citronsaft och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme (rör om då och då) tills det blivit ett mos.

Sila moset och lägg över moset i en ny, ren kastrull. Rör ner socker, smör och uppvispade ägg. Smaka av hur sött du vill ha det.

Värm upp blandningen under omrörning. Blandningen ska inte koka utan bara sjuda och du rör hela tiden tills det tjocknar. (tar ca 10 min beroende på hur fast du vill ha den)

Häll över på ren burk och förvara i kylen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.