Frasig hallonpaj fylld med hemkokt vaniljkräm


IMG_2222

Hej på er!

Uppe med tuppen idag! (eller snarare hungrigt barn….) Idag blir det släktträff för hela slanten så vi är igång tidigt med förberedelser. Självfallet står jag för bakande ; ) Det blir en gammal favorit, en LCHF-kladdkaka, samt ett nytt bakverk. Återkommer!

Jag tänkte faktiskt fortsätta på temat ”bakning” och ge er ett recept på en paj som jag gjorde redan till midsommar, men som jag helt inte hunnit sammanställa än. Ja, ni vet hur det är – ibland önskar man att dygnet hade fler än 24 timmar…

Den här pajen är fantastiskt god! Den blev som sagt efterrätt till midsommar och väldigt uppskattad. Pajskalet är frasigt, den hemkokta vaniljkrämen är len och med mild och god vaniljsmak och de sötsyrliga hallonen bryter av fint. Toppa med florsocker, och du har en fin och väldigt god paj att bjuda på! Ett extra plus tycker jag är att den är vacker att titta på : )

Visst ser den väl god ut? Inte alls svår att göra heller : )

Läcker hallonpaj med hemkokt vaniljkräm (ca 8 portioner)

 Pajdeg

 125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vaniljkräm

 4 äggulor
5 msk strösocker
2,5 msk maizenamjöl
3 dl mjölk (3%)
3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering

 350-400 gram färska hallon

Florsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna till en smulig deg och tillsätt därefter äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, den ska bara precis blandas och gå ihop. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20-30 minuter.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Fodra en form med låga kanter (jag använde en sådan form där man lyfter upp bottnen). Grädda pajdegen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Pajdegen blir ganska hård och knaprig, det är som det ska.

Vispa ihop vaniljkrämen genom att blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Värm upp mjölken (så pass varmt så att den nästan börjar koka) och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Häll genast tillbaka den varma blandningen i kastrullen och vispa hela tiden. Låt vaniljkrämen tjockna och koka upp. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något och låt sedan krämen stå i kylen tills den är helt sval. Inför servering vispar du den med elvisp ett par minuter så att den blir len och fin.

Vid servering; fyll pajskalet med den läckra vaniljkrämen och fördela färska hallon på toppen enligt önskemål. Pudra gärna över lite florsocker.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.