Ljuvlig creme brulee med dumlesmak och knäcktäcke! 3


IMG_3126

Hej och god morgon!

Söndag och sovmorgon? Här skiner solen, men någon direkt sovmorgon kan jag inte skryta om. Barnen här hemma vaknar runt 6 varje dag så det är bara till att stiga upp och ta tag i dagen : )

Igår hade vi gäster, och det var förstås jättetrevligt! Vi grillade gott, testade ett nytt rosévin och åt en supergod efterrätt! Jag är verkligen, som ni säkert märkt, mer av en efterrättsmänniska än förrättsmänniska och därför tycker jag att det är så roligt att hela tiden testa nya bakverk och desserter.

I julas testade jag att göra creme bruleé men den blev inte alls bra! Lös och rinnig i konsistensen, ingen vidare bra smak och helt enkelt en ”miss”. En creme bruleé ska ju vara härligt len i konsistensen med härlig vaniljsmak (eller vad man nu smaksatt den med), och så ska den ha ett riktigt knäckigt täcke av karamelliserat socker. NU har jag det!

Igår var det just creme bruleé som serverades till dessert här hemma och den blev klockren! SÅ himla god – ni måste prova! Den är superenkel att göra, kan förberedas dagen innan den ska ätas och så kan den smaksättas på en himla massa olika sätt. Helt enkelt en superbra dessert!

Igår smaksatte jag bruleésmeten med härliga dumlekolor och det blev fantastiskt gott. Till knäcktäcket använde jag vanligt strösocker och det fungerade fint. Ett litet tips när det gäller knäcktäcket är att  bränna av sockret i omgångar. När det är dags för att bränna så strör du på ett jämnt lager socker över bruleén och bränner av, sockret ska få en ljusbrun färg och bubbla upp utan att brännas. Låt svalna och upprepa 3-4 gånger tills du fått en yta du är nöjd med. Det sista lagret kan man fördel bestå av lite, lite mer socker än tidigare lager och det kan också få lite extra färg. Allt efter tycke och smak.

Jag använde små portionsformar som rymmer ca 1,5 dl – det blev alldeles lagom till det här receptet och tillagningstiden. Förbered gärna desserter dagen innan servering. Gör allting färdig enligt anvisningar, men vänta med knäcktäcket till servering.

Jag serverade bruleén med lite färska bär, mums!

Creme bruleé med Dumle (4 personer)

1 dl mjölk (jag hade 3%-ig)
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
16 st dumlekolor
4 st äggulor

Knäcktäcke

Ca 4 msk strösocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader, ej varmluft.
Ta fram en långpanna och häll i vatten. Vattnet ska täcka lite drygt halva formen när du sätter ner dem i vattnet senare, anpassa vattenmängden efter detta.
Blanda grädde, mjölk, vaniljsocker och dumlekolor i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Se till så att alla kolor smält ordentligt. Häll över blandningen i en skål och låt svalna helt. När blandningen svalnat vispar du i äggulorna.
Fördela smeten i 4 st portionsformar och ställ dem försiktigt i vattenbadet. (se till att det inte skvätter ner något vatten i formarna). Grädda bruleérna mitt i ugnen i 60 minuter. De ska kännas ganska fasta om man vickar lite på dem. Ta upp dem ur vattenbadet och låt de svalna. Täck därefter med plastfolie och sätt in i kylen. Ta gärna fram dem ca 20-30 minuter före servering.

Strö på ett lager socker på ytan och bränn av med brännare. Sockret ska få en ljus färg och sockret ska bubbla upp lite. Upprepa ca 3-4 gånger och låt det översta lagret få lite extra färg.

IMG_3091

Blanda grädde, mjölk, vaniljsocker och dumlekolor i en kastrull. Låt koka upp och därefter svalna. Rör ner äggulor.

IMG_3102

Häll upp smeten i formar och grädda i vattenbad i ca 60 minuter. Låt svalna.

IMG_3133

Gör knäcktäcket i omgångar och servera på en gång. Gärna med färska bär.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Ljuvlig creme brulee med dumlesmak och knäcktäcke!