Sockrade blåbärsbullar med vaniljkräm 2


bulle2

Hej på er!

Hoppas att veckan börjat bra! Här har det varit jättefint väder. Och jättedåligt. Det har verkligen varit omväxlande idag! Sådär när det nästan är alla årstider på en och samma dag : )

Med tanke på det där med olika årstider så knåpade jag ihop lite bullar… Somriga, fluffiga, sockriga bullar ihop med något höstförknippade blåbär blev en under kombination! Lägg därtill liten vaniljkräm och du har en riktigt favoritbulle!

Bullarna bakas på samma sätt som klassiska kanelbullar så det är inga krångligheter. Om du vill spara bullarna något är det bäst att vänta med att sockret tills servering.

Lägg receptet i ”spara-högen”!

Blåbärsbullar med vaniljkräm (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special
Ev 1 tsk kardemumma om du tycker om det

Fyllning;

120 mjukt smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl blåbärssylt
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl valfri vaniljkräm (använd färdig mix om du önskar, eller följ mitt recept här, mängden beror lite på hur stora bullar du gör)

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl och eventuell kardemumma. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, vaniljsocker och sylt. Blanda i ordning vaniljkrämen Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar. Fördela i bullformar. Gör ett hål i mitten av bullen och klicka i lite vaniljkräm.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

bulle3


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Sockrade blåbärsbullar med vaniljkräm