Sockerbullar/vaniljbullar


Hej på er,

Härligt med ny vecka, eller vad säger ni? Här blir det fullt upp varje dag så jag blir verkligen inte sysslolös. Hoppas att din vecka blir riktigt bra!

Vad passar väl bättre än att starta vecka med ett riktigt toppenrecept? Det blir bullar idag, och inte vilka bullar som helst utan sockerbullar! Ni vet sådana bullar med vaniljkräm och sött knastrigt strösocker på toppen. Idag har jag använt färdig vaniljkräm men att göra sin egen är förstås snäppet bättre. Recept på hur du gör det finns självfallet på bloggen.

Vilken är din favoritbulle?

Vaniljfyllda bullar (ca 20-25 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
2 krm salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
3 dl mjölk
7,5 msk torrvara – marsansås

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme, tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader.

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och rör om. Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter. Blanda ihop vaniljkrämen, följ instruktionen på paketet eller vispa ihop den kalla mjölken med torrvaran. Låt stå i kylen en kort stund.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i ca 20 små bitar. Rulla till bollar, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Gör ett hål i varje bulle och fyll med vaniljkräm.

Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Innan servering, när bullarna svalnat, penslar du dem med smält smör och doppar i strösocker.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.