Blåbärsrutor med frasigt täcke


Hej på er!

Måndag igen! Här börjar veckan tyvärr med vabb… Huvudvärk och hängigt här hemma, men det ger sig säkert snart. Hoppas att ni får en härlig dag!

I helgen hade vi vänner på besök så jag ”svängde” som vanligt ihop lite fika.

De här blåbärsrutorna ni nu ska få recept på är superlätta att göra, och såklart väldigt goda! Vill du byta ut blåbären mot andra bär eller frukter så kan du prova dig fram. Smultoppingen kan du också smaksätta med ex kanel eller kardemumma, jag valde vanilj den här gången.

Formen som jag bakar i är xa 20×25 cm, den klär jag med bakplåtspapper istället för att smöra och bröa. Eftersom att den inte har löstagbar kant eller botten så gör det att jag får ut kakan hel och fin.

Blåbärsrutor med frasigt täcke

150 gram smält smör
4,5 dl vetmjöl
1 1/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1/2 dl mjölk
2 ägg
200 gram blåbär (jag hade frysta)

75 gram smält smör
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl havregryn

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader, jag hade inte varmluft. Klä din form med bakplåtspapper eller smöra och bröa.

Smält smöret och låt svalna något. Blanda ner mjölken. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner smör/mjölk-blandningen och därefter äggen, ett i taget. Smeten är ganska fast, bred ut den i formen. Toppa med blåbär.

Smält den andra mängden smör och blanda med havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela den smuliga massan över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills den känn torr. Låt svalna och skär i rutor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.