Citrusmarmelad med saffran


God morgon på er!

Så var 1:a december här, nu går det i en rasande fart! Snart har vi ett helt nytt år framför oss.

Många av oss pysslar extra mycket i köket under december månad och här tänkte jag tipsa om en marmelad som är god till såväl frukostmackan som till kommande ostbrickor.

Den här marmeladen är en citrusmarmelad där jag blandat apelsiner och clementiner men du kan blanda fritt av de citrusfrukter du tycker om, eller bara använda en sort. Jag har smaksatt marmeladen med saffran och vanilj, jättegott!

I min marmelad har jag valt att ha med skalet för att få lite extra smak och konsistens. Vill du hellre ha en slät marmelad så mixar du bara den slät innan du häller upp den på burk.

Lätt att göra är den också och kommer absolut imponera på gästerna.

Citrusmarmelad med saffran

5 större clementiner (eller 5 små)
1 apelsin
1 vaniljstång (alternativt 1 tsk vaniljsocker)
Skal från en lime (eller citron)
Saffran efter tycke och smak
4 dl vatten
3 dl syltsocker

Gör såhär;

Skala clementinerna och apelsinen, ta bort så mycket vitt som möjligt (och eventuella kärnor) och skär klyftorna fint. Vill du ha med skalet går det bra. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna, rör ner valfri mängd saffran och lägg allt i kastrullen. Blanda om. Tillsätt vatten och syltsocker och rör om. Låt koka upp under omrörning. Låt småputtra i ca 20 minuter. Rör om då och då. Häll upp på väl rengjord burk och förslut direkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.