Saffransknutar med kardemumma, vanilj och mandelmassa! 1


IMG_9900

Hej på er,

Jag hann inte hoppa in här igår, hoppas att ni fick en bra start på veckan!

Jag tänkte att jag skulle passa på att blogga lite om de goda bullarna jag bakade i helgen. I söndags hade vi lite ”adventsmys” och då kändes det givet att ha lussebullar som eftermiddagsfika. Jag hittade ett recept i Ica-Kuriren för en tid sen som jag gjorde om lite – mycket gott!

Jag bakade ut hälften som vanliga lussekatter och resten blev knutar med en ljuvligt god fyllning bestående av bland annat mandelmassa, kardemumma och vanilj. Om du eller någon närhet är allergiska mot nötter så går det bra att utesluta mandelmassan.

Nu gjorde jag bara en liten sats bullar men receptet går fint att dubbla! Bullarna nedan är penslade med en sockerlag som ger lite extra glans. Att pensla med ägg går också fint, gör som du själv vill.

Saftiga saffransknutar (ca 20 st)

25 gram färsk jäst
1 påse saffran (0,5 gram)
2,5 dl mjölk
75 gram mjukt smör
0,75 dl vit sirap (eller strösocker)
1 ägg
1,5 krm salt
8-9 dl vetemjöl special

Fyllning

75 gram mjukt smör
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma (jag använde hel som mortlades, men malen går också bra)
30 gram fint riven mandelmassa

Sockerlag

0,5 dl kallt vatten
0,5 dl strösocker

Gör såhär;

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 grader och rör ner saffranet. Häll detta lite i taget över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt därefter ägg, smör, sirap, salt och mjöl efterhand. Du ska få en smidig deg, knåda i 5-10 minuter. Låt jäsa 35 minuter.

Blanda ihop fyllningen. Kalva ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle om du vill göra bullarna som kanelbullar eller vik istället degen på hälften (uppifrån och ner, så att du får en smalare, avlång längd) Skär remsor om ca 1 cm och tvinna/snurra dessa till knutar. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk. Koka under tiden ihop sockerlagen genom att blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och koka någon minut, låt den därefter svalna något.

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Pensla bullarna med sockerlag (eller ej) och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Saffransknutar med kardemumma, vanilj och mandelmassa!