Saffransbullar med vit choklad och smörfyllning!


IMG_0308

Hej och hallå på er!

Hur har ni det såhär på Lucia-dagen? Hoppas att ni alla har det bra! Vi var uppe i ottan och besökte sonen förskola som hade luciatåg (dotterns avdelning uppträdde igår) – jättemysigt! Det är trots allt något charmigt med blyga 2-3 åriga tomtar och lucior och sjungande fröknar 😉 Jättemysigt! Alla barnen hade bakat lussebullar igår så självfallet stannade vi på fika.

Min fredag – och helg – har varit/är uppbokad med tenta, kurs, familjefotografering och annat pyssel men nu ikväll har vi mysat ordentligt med nybakade bullar så det har doftat underbart här hemma stora delar av dagen! Jag bakade vanliga lussekatter (som är så ofantligt gott) men även en saftig snurra med smör och vit choklad som fyllning, bland det godaste jag ätit på länge!

Spana in receptet nedan, det är superlätt! Och SÅ himla gott! : )

Saffransbullar med vit choklad (ca 25-30 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
175 gram smör
6 dl mjölk
1,5 dl vit sirap (det funkar med strösocker också)
0,5 salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

175 gram mjukt smör
100 gram vit choklad

Ägg till pensling
Pärlsocker/florsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och värm mjölken på låg värme tillsammans med saffran, till ca 37 grader.

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner det mjukt smöret klickvis, sirap, ägg, salt  rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på det mjuka smöret. Hacka chokladen och strö över detta. Rulla ihop rullen på längden och skär i bitar. Lägg bullarna i formar och sätt på plåt. Låt jäsa under duk i ca 35 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Om du vill ha florsocker på bullarna lägger du på detta när de4 svalnat efter gräddning. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *