Bästa lussekatterna!


lusse1

Hej på er,

Så härligt att det snart är helg igen!

Tiden går ju så himla fort så vips kommer hösten vara över och vintern på ingång… Jag måste faktiskt erkänna att jag längtar till jul… Musiken, stämningen, maten, stöket och baket! Jag längtar så mycket att jag precis bakat lussekatter : ) Lite knasigt kanske men väldigt, väldigt gott!

Här får du mitt bästa recept på lussekatter! Enkelt att göra och saftiga med mycket smak. Ljuvligt!

Saftiga lusseullar (ca 25-30 st)

50 gram jäst (jag använde den röda varianten)
2 påsar saffran
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker (går att byta ut mot vit sirap)
250 gram kesella (gärna vanilj)
2 krm salt
1 ägg
Ev 1 dl russin
14-15 dl vetemjöl
Ex någon matsked sprit

Ägg till pensling
Russin

Gör såhär;

Blanda gärna saffran med en matsked vodka eller liknande för att få ut så mycket smak som möjligt. Vill du inte göra detta steg går det bra att följa receptet neda..

Smula jästen i en bunke och smält smöret på låg värme. Rör ner saffranet i smöret och tillsätt sedan mjölken – låt det bli ca 37 grader.

Rör ner lite av degvätskan i jästen så att den löser sig och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, ägg, salt och kesella och rör om. (tillsätt russin om du önskar) Arbeta ner mjölet lite i taget (gärna med maskin), låt maskinen arbeta 5-10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs till du får en fin deg. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och forma till lussekatter. Lägg dem på bakplåtspappersklädda  plåtar och jäs under duk i 35-40 minuter. Sätt nu ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin. Grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

 

lusse2

Och du? Rösta på mig till Matbloggspriset 2016, då blir jag superglad! Följ länken så kommer du rätt; www.matbloggspriset.se/nominera/

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.