Saffransdoftande lussebullar med kesella 1


Go kväll!

I förrgår, första advent, var det dags för ett klassiskt lussebullsbak. Jag har sedan tidigare ett recept på lussebullar här på bloggen där jag använder mig av ganska mycket smör samt ett ägg i degen för att få till saftiga bullar men nu kommer här ett recept med kesella i degen. Detta är ett mycket bra recept som ger god smak på bullarna samt en lättarbetad deg, både vad det gäller en deg som jäser bra och som är lätt att baka ut till bullar.

Jag använder vetemjöl special när jag bakar mina bullar, jag tycker att det ger en extra luftighet till bullarna och degen jäser jättefint. Min saffran stöter jag i mortel tillsammans med lite socker för att få ut så mycket smak som möjligt, och sedan låter jag det värmas upp tillsammans med smöret/mjölken.

Lussebullar med kesella (ca 30 st)

50 gram färsk jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

250 gram kesella (en burk)

2 dl socker

1 gram saffran (2 påsar)

0,75 tsk salt

14-15 dl vetemjöl special

Ägg och russin

Gör såhär;

Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Smula jästen i en bunke.

Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran och låt det hela bli fingervarmt. Lös jästen med lite av vätskan, och rör sedan ner allt. Tillsätt salt, socker och kesella och rör om. Tillsätt vetemjöl efterhand (spara någon deciliter till utbakningen) och arbeta samman till en smidig deg. (jag använder mig hushållsassistent)

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 25-30 bitar och forma till lussekatter, eller valfri form på bullarna. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt under bakduk i ca 40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin i vardera ände. Grädda bullarna i ca 7-9 minuter i mitten av ugnen, beroende på hur stora du gjort dem. Låt svalna på galler under bakduk.

Blanda ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa.

Forma bullarna till lussekatter (eller annan form), låt de jäsa och pensla därefter med ägg och tryck ner russin i vardera ände.

Grädda bullarna i ca 7-9 minuter och låt dem svalna på galler under bakduk.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Saffransdoftande lussebullar med kesella